Насловна Најновије Расписан тендер за изградњу Градске куће у Сокоцу

Расписан тендер за изградњу Градске куће у Сокоцу

204
0

Већ дуже вријеме се најављује изградња градске куће на Сокоцу у којој ће бити смјештени спомен-соба, музеј, библиотека, сала за позоришне представе и кино пројекције, као и туристичка организација и дио локалне управе.

Према тендеру који је у петак објавила Општина Соколац процијењена вриједност радова прве фазе износи 4.700.850 КМ без ПДВ-а односно 5,5 мил КМ са ПДВ-ом. Како се наводи у документацији рок за изградњу је три године од издавања грађевинске дозволе.

Рок за достављање понуда је 27. новембар.

Подсјећамо, главни пројекат Градске куће Соколац са тргом и спомеником Патријарху Павлу потписује Пројектни студио Мотика.

Како је писала еКапија 2020. године према идејном рјешењу архитекте Новице Мотике предвиђа се објекат корисне површине 2.300 м2 смјештен на тргу укупне површине од 6.150 м2 са уређеним зеленим површинама, модерном расвјетом, шеталиштем. Тргом ће доминирати споменик партијарха Павла висине осам метара.

Локација на којој би био смјештен објекат је у соколачкој главној улици, Улици Цара Лазара, на платоу на којем су се некада налазили хотел Романија и бивша Полицијска станица, преко пута Споменика српских бораца и зграде данашње локалне управе, а у непосредној близини Парка бораца Романије.

– При обликовању зграде архитекта је водио рачуна о карактеру и намјени саме грађевине која мора равноправно с карактером садржаја носити тежину историјских знамења као име и презиме објекта. Архитекта је приступио неокласицизму, архитектонском правцу који с правом носи темељ архитектуре и обликовања живота. Јер обликовање архитетуре у простору је обликовање психологије сваког човјека – истиче се у пројектном рјешењу архитектонског студија Мотика.

Фасада објекта је у стилу неокласицизма, грандиозних димензија, симетричних облика, са доминантним колонадама које акцентују централни дио улаза у објекат, док ће у унутрашњости бити уређен према најсавременијим стандардима, високоенергетски ефикасан, уз максималну уштеду трошкова.

Такође, дио планираног објекта био би издвојен за Народну библиотеку, установу која је у Сокоцу основана још 1926. године и чији фонд броји више од 26.000 стручно обрађених библиотечких јединица.

С обзиром на то да је у пожару 2011. године страдао објекат соколачке Установе за културу Перо Косорић, под кровом Градске куће налазила би се и мултифункционална сала са 250 мјеста намијењена за позоришне представе, филмске пројекције и друге културне садржаје.

– Изградњом Градске куће Соколац, овај дио Српске добија позориште, биоскоп, галерију, а бибилиотека, која ускоро слави сто година, боље услове и више простора за рад. Република Српска у цјелини, изградњом планиране Спомен собе добија комплетиран меморијални центар Војничко спомен гробље Мали Зејтилник, потом Музеј Гласинца и Романије, као спону прошлости овог народа са прошлошћу овог простора и његовом Гласиначком културом – истакао је својевремено начелник општине Соколац Милован Бјелица.

ИЗВОРеКапија
Претходни текстНајава спортских догађаја у општини Источна Илиџа
Сљедећи текстИзградња треће траке пута преко Романије има вишеструки значај