Насловна Најновије Раст цијена нафтних деривата проузрокован свјетским тржиштем

Раст цијена нафтних деривата проузрокован свјетским тржиштем

327
0

Од јуна је присутан константат раст цијена евродизела и бензина, који је проузрокован растом берзанских котација на свјетском тржишту, рекао је предсједавајући Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске Ђорђе Савић.

– Имајући у виду да је јавност веома заинтересована за ова дешавања, јер раст цијена нафтних деривата често проузрокује промјене цијена и осталих животних намирница док код пада цијена нафтних деривата немамо такву праксу, потребно је јавност упознати са стварним кретањима цијена на свјетском и европском тржишту нафтних деривата – навео је Савић.

Како он додаје, до раста берзанских котација на свјетском тржишту, дошло је због смањења производње од стране највећих свјетских произвођача као и због дефицита дизелског горива на европском тржишту.

– Разлог мањег раста су старе залихе које дистрибутери имају на својим бензинским станицама. Растом цијена засигурно су највише погођени потрошачи, али у овом моменту и дистрибутери који су у незавидној ситуацији јер раст цијена у комбинацији са уредбом Владе Републике Српске доводи у питање укупну рентабилност пословања – рекао је Савић.

ИЗВОРртрс
Претходни текстУ суботу претежно сунчано и топлије
Сљедећи текстНешић: Оптужница против Додика и Лукића – оптужница против свих нас који волимо и бранимо Српску