Насловна Најновије Рачуни за струју биће кориговани?

Рачуни за струју биће кориговани?

115
0

Привредници у Српској не мире се с већим рачунима за струју, а да ли ће они бити кориговани биће познато већ идуће седмице јер је при крају израда анализе која би требало да покаже да ли је и на којим колонама могуће умањење.

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић рекао је да Министарство енергетике и рударства те Регулаторна комисија за енергетику и “Електропривреда” раде анализу која би требало да покаже да ли је и на којим колонама на рачунима за струју могућа корекција.

– Директор “Електропривреде” Лука Петровић је од свих производних и дистрибутивних предузећа затражио модалитет, односно да се изврши прерасподјела на коначном рачуну који добијају привредници. Као што видимо цијене струје на берзи су пале и сада су од 120 до 130 евра по мегавату, а када смо ми разговарали с њима та цијена је износиле од 280 до 300 евра – рекао је “Гласу Српске” Ћорић. 

Наглашава да су се створили услови, односно да се направи нека прерасподјела на самим рачунима за струју.

– Чак постоје идеје да и не треба толико на мрежарини инсистирати, колико да се укупан рачун па и на уштрб енергије смањи. Та анализа није још завршена, сада је потез на Министарству које координира с “Електропривредом” и регулатором. Очекујемо да ћемо ускоро бити позвани на коначне договоре – навео је Ћорић.

Под лупом надлежних, наглашава Ћорић, биће подаци о производњи електричне енергије, али и о преносу и дистрибуцији.

– На основу свих тих показатеља треба видјети гдје се могу направити одређене корекције које би биле задовољавајуће и за једну и за другу страну.

Ја очекујем неке корекције. Вјероватно оне неће бити велике, али мора се направити атмосфера да се договарамо – подвукао је Ћорић. 

Привреда је, истиче, била веома коректна када је прихваћена цијена за ову годину од 65 мегавата по сату. Наводи и да је прије двије-три године када су с надлежним разговарали договорено да се до те цијене стигне за пет до шест година.

– То је сада урађено за двије године и оно што ми очекујемо јесте то да у идућој години не буде повећања струје уопште – закључио је Ћорић.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић каже да би већ ове седмице с надлежнима из електроенергетског сектора поново требало да сједну за исти сто.

– Колико знам при крају је израда те њихове анализе и надам се да ће и она потврдити оно што ми говоримо, односно да рачуни за струју привредницима буду кориговани, наравно на мање – рекао је Тривић.

Директор “Електропривреде РС” Лука Петровић није одговарао на наше позиве, као ни први човјек Регулаторне комисије за енергетику РС Владислав Владичић.

Нула киловата –  15 марака

Становништво у Српској такође је огорчено вишим цијенама струје. Наиме, на једном рачуну домаћинства за јануар наведено је да тај рачун с нула потрошених киловата електричне енергије износи тачно 15,19 марака. Издвајања за преносну мрежарину на том рачуну су 0,89 марака, дистрибутивну 9,56 марака, а накнада за услуге снабдијевања кошта 2,48 марака. Преостали износ односи се на ПДВ који је на том рачуну обрачунат у износу од 2,20 марака.

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текстДодик данас у Источном Сарајеву
Сљедећи текстСтевандић: Влада за нове министре предложила Егића, Шулића и Чабрићеву