Насловна Најновије Редитељ Јагош Марковић сахрањен у Алеји зазлужних грађана

Редитељ Јагош Марковић сахрањен у Алеји зазлужних грађана

176
0

Позоришни редитељ Јагош Марковић (1966-2023) данас је сахрањен у Алеји заслужних грађана на београдском Новом гробљу.

Опелу и потом сахрани присуствовали су чланови породице, бројни глумци и други позоришни радници, сарадници, пријатељи и поштоваоци.

Међу присутнима били су глумци Радмила Живковић, Весна Тривалић, Андрија Милошевић, Драган Бјелогрлић, Гордан Кичић, Сека Саблић, Бранимир Поповић и бројни други.

Директор Народног позоришта Светислав Гонцић поручио је, након минута ћутања, да још увијек нико не може да повјерује да Јагоша више нема.

– Дошао је изнанада и својим талентом освојио позориште, а онда нас је тако изненада и напустио. Као у некој његовој представи. По свом таленту био је Моцарт, али је био и Цезар по свим позориштима које је освојио. Код Јагоша је позориште било страст, до посљедњег атома снаге, до посљедњег даха. Јагошева умјетничка душа је сада дио свих нас. Овдје, у његовом Народном позоришту, Јагош Марковић ће постојати заувијек – казао је Гонцић.

Управница Југословенског драмског позоришта Тамара Вучковић Манојловић истакла је да је Марковић био „јединствен, пун живота и заноса“:

– Јагош је много волио глумце и њега су сви обожавали. Знам да би желио да данас сви заједно славимо позориште – казала је Вучковић Манојловић.

Југ Радивојевић, директор Београдског драмског позоришта, који је био Марковићев пријатељ 30 година, казао је да славни редитељ оставио „иза себе грандиозна дјела и онда отишао у вјечност“.

– За БДП је био ментор, наш отац и мајка. У његову част, вечерас ћемо одиграти „Дивље месо“. Данас се раскида веза са свевременим, јер је наш велики Јагош спајао и прошлост, садашњост и будућност – каже Радивојевић.

Академик Душан Ковачевић истакао је да је „Јагош синоним за позориште“.

– Био је чудо од дара, који се појављује ријетко и остаје заувијек. Када ми је пријатељ јавио да је Јагош преминуо, мислио сам да је неспоразум. Помислио сам да је то немогуће, па разговарали смо прије свега неколико дана о новој представи. Можда је ово само још једна позоришна илузија, пријатељу мој… – казао је Ковачевић.

Марковић је завршивши режију на Факултету драмских умјетности у Београду током каријере у Народном позоришту радио запажене представе по дјелима Молијера, Љубомира Симовића, Бранислава Нушића, Јована Стерије Поповића и других.

У каријери је режирао преко педесет представа, од комада Шекспира, преко Мирослава Крлеже, Александра Поповића и Биљане Србљановић, до Пирандела, које су извођене у бројним позориштима и на фестивалима у земљи и иностранству.

ИЗВОРтанјуг
Претходни текстСИПА провјерава Шмита
Сљедећи текст„Пулс града“ 27.09.2023. (ВИДЕО)