Насловна Најновије Рогатичанке разбијају предрасуде – Жене у Борикама за тракторским воланом

Рогатичанке разбијају предрасуде – Жене у Борикама за тракторским воланом

205
0

Вриједне су, способне и ништа им не пада тешко.

Најмлађа међу њима је Ивана Планојевић. Раме уз раме са својим супругом, за тракторским воланом, обрађује 40 дулума земље под кромпиром.

“Ми смо крај познат по производњи кромпира и онда док дјеца не пристигну знају жене да узму мало трактор у своје руке да помогну”, каже Ивана Планојевић, пољопривредни произвођач из Рогатице.

“И ти помажеш?”, “Помажем. Ја сам научила трактор као мала да возим. Тата ме је научио кад сам имала 11 година. Мени је то било привлачно, волим тако да возим”, испричала је Ивана за АТВ.

Ивана има 29 година. Мајка је троје дјеце. Има енергије, воље и, каже, све стиже. Осим кромпира, од којег породица има највећу зараду, ту је и десет дулума земље под житом, 600 садница ароније, нешто стоке.

“Наш народ је овдје навикао виђа нас пар жена што возимо трактор. Међутим, људи са стране знају да прођу, па стану да сликају, њима је то чудно и интереснатно. Али ми смо овдје жене спремне и способне па нам и та вожња трактора није ништа страшно”, рекла је Планојевићка.

А када послове заврше, жене овдје и те како знају себи да угоде. Окупиле су се и основале Удружење жена Борике. Друже се, путују, промовишу свој крај, традицију и гастро специјалитете боричког платоа. Уз кафицу се размијени и по који савјет око нове механизације, јер то је у Борикама, ипак, незаобилазна тема.

ИЗВОРАтв
Претходни текстПикси: Мундијал сада почиње за Србију, Костић спреман
Сљедећи текстХрватски навијачи вријеђали Борјана