Насловна Вијести Русија: Од 1. августа е-визе за стране туристе

Русија: Од 1. августа е-визе за стране туристе

244
0

Страни туристи моћи ће од 1. августа да аплицирају за добијање е-визе за Русију, а од дана подношења захтjева до добијања е-визе биће потребно мање од недjељу дана, саопштила је данас прес служба Економског развоја.

Електронска виза ће се издавати путем интернета за туристичка путовања, гостујуће или пословне посете, учешће на научним, културним, спортским или другим манифестацијама, а документ издаје дипломатско или конзуларно представништво Руске Федерације, наводи се у саопштењу, пренио је ТАСС. Електронска виза је једнократна и важи 60 дана од дана издавања, саопштило је Министарство.

Према наводима Министарства за економски развој, захваљујући покретању е-виза и споразумима о безвизним групним путовањима са Кином и Ираном, број туриста би могао да порасте на 10 милиона људи до краја 2023. године.

Замјеница премијера Татјана Голикова је јуче на састанку председника Русије Владимира Путина са руском владом, затражила од шефа државе да подржи предлог за покретање електронских виза у земљи од 1. августа, што је Путин подржао.

Према ријечима Голикове, грађани 52 земље моћи ће да поднесу захтјев за е-визу, али је она предложила да се на листу уврсте још три земље: Вијетнам, Камбоџа и Мјанмар. Русија је 2020. усвојила закон којим је предвиђено издавање електронских виза за грађане 52 земље почев од 2021, међутим, закон није ступио на снагу због пандемије корона вируса.

Путин је у јесен 2022. године наложио влади да заједно са Министарством спољних послова, Министарством унутрашњих послова и Федералном службом безбедности размисли о обнављању програма е-виза за становнике земаља које нису уврштене на листу непријатељских држава.

ИЗВОРGLAS SRSKE
Претходни текстКамп “Школа енглеског језика на Јахорини” окупио 20 дјеце из БиХ и Црне Горе, (ВИДЕО)20.7.
Сљедећи текстУ Новом Саду проглашено ванредно стање