Насловна Вијести Источно Сарајево Руски театар одушевио публику на Сокоцу представом „Злочин и казна“

Руски театар одушевио публику на Сокоцу представом „Злочин и казна“

322
0

Глумци Руског театра из Београда извели су на Сокоцу представу „Злочин и казна“ коју је режирао Даниел Ковачевић према роману Фјодора Михаиловича Достојевског и одушевили око 400 гледалаца у Парохијском дому.

Режисер Ковачевић рекао је синоћ новинарима да је представа након премијере у Београду изазвала дивне реакције, те да је играна и у крипи Храма Светог Саве у Београду, што доживљава као велики успјех.

Иако је већ познато да је роман и према поднаслову „студија гријеха и покајања у православном свијету“, Ковачевић сматра да је његова радња врста анализе почињеног гријеха, покајања, борба добра и зла у личности која вјечно траје, што ово дјело чини величанственим.

– Све су то теме које отвара ова представа и питања које је Достојевски тада поставио, а ми и данас тражимо одговоре на то –  рекао је Ковачевић.

Он је истакао да потиче са простора Романије и да осјећа моралну потребу да са својим колегама игра представе у мањим мјестима као што је Соколац и да му то доноси искључиво срећу.

Ковачевић је навео да ради на пројекту кроз који са пријатељима-глумцима из Београда својим наступима жели да покрије источни дио Републике Српске, јер сматра да су људи жељни културних дешавања, позоришта посебно, што је синоћ показала и „чаробна“ реакција публике.

Глумац Никола Штрбац тумачи лик Родиона Романовича Раскољникова пропалог студента права, који након што убије старицу – лихварку Ајону Ивановну, а потом и њену полусестру Лизавету, пролази кроз психичку кризу, улази у сукоб са свијетом и самим собом, размишља о злочину и чезне за искупљењем.

– Јако је тешко, али и веома инспиративно играти тако темељног лика и треба доживјети велику унутрашњу борбу све док се не појави Соња и надљудском снагом главног јунака избави из замагљене теорије – каже Штрбац.

Глумица Евгенија Ешкина Ковачевић тумачи лик Соње, жене која помаже Раскољникову да скрене на прави пут, спаси се, и тиме је њена улога, како каже, веома битна у овој представи.

Глумац Владимир Максимовић игра Дмитрија Разумихина и већ други пут наступа на Сокоцу и, како каже, воли ову публику која умије да препозна квалитетне представе.

Лик Дуње, сестре Раскољникова, глуми Митра Младеновић и пресрећна је, каже, што у необичној атмосфери ван позоришног комфора, тумачи осјећања емотивне и пожртвоване дјевојке која има посебно разумијевање за брата, што свему даје још љепшу енергију.

Предсједник Општинског одбора СНСД-а Соколац Страхиња Башевић нагласио је да је соколачки Актив младих СНСД-а организатор доласка београдских глумаца и представе „Злочин и казна“, а сарадња је потекла из пријатељства са групом глумаца Руског театра који су исказали жељу да једну овако познату представу, одиграју и на Сокоцу, након наступа у великим центрима.

– Ово је само један корак у нашем настојању културолошког уздизања младих и указивања на други правац понашања и дјеловања који раније нису имали прилику да прате – рекао је Башевић и подсјетио да је Соколац још 2011. године остао без објекта Установе за културу и кино сале.

ИЗВОРсрна
Претходни текстДанас сунчано, температура до 29 степени
Сљедећи текстИстиче рок за подношење пријава за овјеру коалиција