Насловна Најновије Са тржишта БиХ повучено више од 3.300 неисправних производа

Са тржишта БиХ повучено више од 3.300 неисправних производа

139
0

Са тржишта БиХ прошле године је уклоњено 3.317 комада производа који нису испуњавали безбједносне захтјеве, саопштено је из Агенција за надзор над тржиштем у БиХ.

Током проактивног надзора над тржиштем, прошле године је реализована 201 инспекцијска контрола 179 различитих модела производа, од којих је 158 испитано у лабораторијама, а 97 модела или 54 одсто није испуњавало прописане безбједносне захтјеве.

– Као резултат наведених активности, са тржишта је уклоњено 2.809 комада несигурних производа, од чега је уништено 2.257 комада – речено је Срни у Агенцији за надзор над тржиштем.

Пословни субјекти су са прописаним безбједносним захтјевима ускладили 1.916 комада производа.

– Осим проактивног надзора, Агенција је у 2022. години на основу различитих приговора спроводила и реактивни надзор над тржиштем, а резултат тога је повлачење са тржишта 11 модела несигурних производа у количини од 508 комада – наводе из ове агенције.

У складу са годишњим планом за 2022. годину, Агенција је реализовала надзор 22 групе производа, а контролисани су производи за дјецу, играчке, кућни електрични апарати, електрични алати, производи за спорт и рекреацију, посуђе за кување под притиском, роштиљи на чврста горива, лична заштитна опрема, те грађевински производи.

Из Агенције подсјећају да се проактивни надзор непрехрамбениих производа на тржишту БиХ обавља у сарадњи са надлежним инспекцијским органима Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта, у складу са утврђеним годишњим планом надзора над тржиштем.

Као и свих претходних година и за 2023. годину је утврђен годишњи план надзора над тржиштем према којем ће се провјеравати производи за дјецу, играчке, кућни електрични апарати, електрични алати, производи за спорт и рекреацију, посуде под притиском, роштиљи на чврста горива, лична заштитна опрема и грађевински производи.

ИЗВОРсрна
Претходни текстВозила заглавњена на путу према Јахорини због снијега и јаких удара вјетра (Видео)
Сљедећи текстУ Хан Пијеску због сметова отежан саобраћај (Фото)