Насловна Најновије Све је спремно за 5. Самит енергетике у Требињу

Све је спремно за 5. Самит енергетике у Требињу

84
0

Све је спремно за „Самит енергетике Требиње – СЕТ 2024“, који ће почети сутра и на који је пријављено 800 учесника из 11 земаља, изјавио је Срни директор Самита Александар Бранковић.

Бранковић је навео да би пети Самит сутра требало да отвори предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Он је навео да ће на тродневном Самиту у седам панел-дискусија и три дискусије са два говорника, бити обрађене најзначајније теме у енергетици, попут енергетског повезивања електропривреда у региону и градње објеката обновљивих извора енергије великог капацитета.

Бранковић је рекао да ће на Самиту учествовати око 60 панелиста и 10 модератора, као и представници 200 компанија, а очекује се долазак и представника амбасада у БиХ.

Он је додао да ће првог дана Самита бити одржан панел о теми укључења обновљивих извора енергије у мрежу и проширења капацитета енергетских мрежа.

„Наредни дан резервисан је за тржиште електричне енергије, трговање на берзама и панел о гасу као транзитном гориву до 2050. године, док ће у петак, 21. марта, бити панел о соларним електранама на крововима кућа“, рекао је Бранковић.

Он је навео да ће бити одржан и панел о градњи соларних панела на коме ће учествовати представници Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске и „Солар градње“ која је дио „Електропривреде Црне Горе“.

ЕТМАX сребрни покровитељ СЕТ Требиње 2024 | Trebinje Live

„СЕТ 2024“ ће почети сутра у 12.00 часова у Културном центру Требиње.

Самит енергетике у Требињу организују Електропривреда Републике Српске и компанија СЕТ под покровитељством Министарства енергетике и рударства Републике Српске, Министарства привреде и предузетништва Републике Српске и Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара, а генерални спонзор је „Елнос група“ из Бањалуке.

ИЗВОРсрна, фото Глас Српске
Претходни текстНедељко Симанић добитник овогодишње “Чучкове књиге“
Сљедећи текстНоћас и ујутро заштитити засаде воћа од мраза