Насловна Најновије Синхронизовани ватромет широм Србије и Српске

Синхронизовани ватромет широм Србије и Српске

145
0

Дан државности Србије – Сретење, свечано је вечерас обиљежен у Србији ватрометом синхронизованим са општинама и градовима у Републици Српској, уз истицање заставе Српске и Србије, а осим лајт шоуа, изведен је и дрон шоу.

Предсједници Републике Српске Милорад Додик и Србије Александар Вучић, договорили су синхронизовани ватромет који је вечерас уприличен у свим градовима Републике Српске, као и у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

Синхронизовани ватромет је почео у 20.32.11 часова, односно спектакл, приказ дроновима и истовремени ватромет у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, као и у градовима Републике Српске.

Сјетлосни шоу је формирао натписе „Живјела Србија“ и заставе Србије.

Ватромет у трајању од шест минута и 52 секунде до сада је највеће извођење које чини 18.500 појединачних ефеката.

Лајт шоу од 150 расвјетних тијела у систему са још 300 уређаја на Кули Београд, који поред Куле Београд праве ефекат од 600 метара дуж обале Саве, представља највећи лајт шоу у региону икад забиљежен.

SPEKTAKULARAN VATROMET U BEOGRADU! Tako se slavi Dan državnosti! (VIDEO)

Дрон шоу се изводи са 500 дронова, највећи број једновремених летјелица у овом дијелу Европе које изводе кореографију трасом дужом од 750 метара ријечног тока.

Контрола кореографије и летјелица због ове раздаљине мора да се ради специјалним антенама произвођача из САД, које су донесене у Београд само за ову прилику.

На згради Старог двора приказани су мотиви устанка, устава, симбола државности, уз глас Карађорђа у интерпретацији Небојше Кундачине, адаптација текста из драме Ђуре Јакшића „Станоје Главаш“.

На вечерашњем уручењу сретењских одликовања по први пут су у вјештачкој интелигенцији оживљене и двије историјске личности – Карађорђе и Милош Обреновић.

На згради Инстута Сервантес приређен је времеплов у част великану науке Николи Тесли и Тесла ће се поново „обратити“ Београду.

Такође, приређено је и „оживљавање“ фасада Народног музеја и Народног позоришта на којима су приказана дјела сликара Надежде Петровић и Саве Шумановића.

На Тргу републике емитован је троминутни филм „оживљавања“ умјетничког дјела Збор у Орашцу – Вељко Станојевић.

Muzički vatromet večeras sa zidina Niške tvrđave povodom Dana državnosti

У Новом Саду, Крагујевцу и Нишу, специфичност је да сви ватромети у овим градовима трају колико и ватромет у Београду и то што су пиро-музички ватромети који се први пут изводе у овим градовима по јединственој музичкој нумери за све ватромете у Србији.

Са ватрометима у Србији синхронизовани су ватромети у бројним градовима Српске, у Бања Луци, Новом Граду, Градишци, Приједору, Дервенти, Бијељини, Зворнику, Милићима, Власеници, Рогатици, Добоју, Требињу и Источном Сарајеву.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстВатрометима у Источном Сарајеву обиљежен Дан државности Србије
Сљедећи текстКирби: Москва ради на развоју новог свемирског оружја