Насловна Најновије Сијарто: Нема смисла кажњавати демократски изабраног званичника

Сијарто: Нема смисла кажњавати демократски изабраног званичника

116
0

Мађарски министар иностраних послова Петер Сијарто, истакао је да је Влада његове земље против европских санкција предсједнику Републике Српске Милораду Додику и да нема смисла кажњавати демократски изабраног званичника, јер то само погоршава ситуацију. 

Сијарто сматра да европске санкције никад нигдје нису успјеле, наводећи да умјесто тога Будимпешта, која је чест Додиков саговорник, преферира дијалог и расправу, те да кроз те разговоре схвата да је он апсолутно предан европском путу своје земље.

Мађарски шеф дипломатије сматра да се убрзање чланства у ЕУ треба искористити, јер то ће ујединити све званичнике и народе у БиХ и смањити тензије.

Сијарто тврди да је Србија спремна сутра да уђе у ЕУ и да без ње, као највеће и најснажније земље западног Балкана, нема стабилности на том подручју.

„Србија је поносна нација. Зато вјерујем да се приступ бирократије из Брисела, треба промијенити према њој“, нагласио је Сијарто, који сматра да Србију не треба условљавати питањем Косова за чланство у ЕУ.

Говорећи о проширењу ЕУ, Сијарто је нагласио да тај пројект није завршен све док његовим чланицама не постану све земље западног Балкана, преносе хрватски медији.

„Вјерујемо да ЕУ више треба западни Балкан, него што њему треба чланство“, рекао је Сијарто јуче у Петрињи, гдје је отворио нову основну школу, изграђену након разорног земљотреса који је погодио град крајем 2020. године, а за коју је Мађарска донирала око 22 милиона евра.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСуђење Алишпаги након више од четири године од последњег рочишта
Сљедећи текст“Бели вукови“ сутра прослављају крсну славу Светог Трифуна