Насловна Најновије Словенија тражи помоћ; Цивилне заштите из БиХ спремне

Словенија тражи помоћ; Цивилне заштите из БиХ спремне

179
0

Словенија се четврти дан бори са поплавама. Водостај Муре јењава, али вода и даље плави куће и дворишта. Поплаве су однијеле шест жртава. Словенија тражи помоћ, од тешке механизације до понтонских мостова. Цивилне заштите Републике Српске и Федерације БиХ спремне су да помогну Словенији, саопштено је након заједничког састанка у Министарству безбједности БиХ.

Водостаји Муре, Драве и Саве срушили су рекорде. У опасности су и даље Сподње Крапје и Мота. Ванредно стање од поплава је у Ботову, гдје је Драва прешла шест метара и премашила рекордни водостај за чак 30. Тешка ноћ је и иза Мурског Средишћа, гдје је Мура јутрос досегла 543 центиметра – највећи водостај у историји. Поплављени су и дијелови Дрња.

Словенија не памти овакве поплаве – евекауисано је на стотине грађана. Број жртава повећан је на шест, након што су пронађена тијела мушкарца који је радио на санирању штете од поплава и још једно тијело у набујалој ријеци Теменици. Уништени су бројни домови, саобраћајна инфраструктура, срушени мостови. Бројни предузетници остали су без свега.

Словенија очекује помоћ од Европског фонда солидарности – већ сада процјењују да ће штета бити и већа од пола милијарде евра. Путем Механизма ЕУ за цивилну заштиту затражиле су помоћ и од БиХ у тешкој механизацији за чишћење терена, као и понтонске мостове којима располажу Оружане снаге БиХ.

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић рекао је да је да су цивилне заштите из БиХ спремне да упуте помоћ Словенији за санирање штете.

– Републичка управе цивилне заштите Републике Српске и Федерална управа цивилне заштите изразиле су спремност за слање расположиве механизације са посадама за чишћење терена, те ћу као министар упутити приједлог Савјету министара за доношење одлуке о слању међународне помоћи – рекао је Нешић.

В.д. директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић сматра да Нешић треба одмах да обави разговор са премијерима Српске и Федерације БиХ, јер је тражена помоћ у власништву приватних фирми које требају помоћ ставити на располагање по хитном поступку.

– Ради се о багерима, бусеничарима и видјећемо шта имају и могу да пруже привредним субјекти у Републици Српској, а одлучићемо и о начину на који ће помоћ бити упућена из Српске – рекао је Новитовић.

Новитовић је боравио у Словенији како би помогао да се на најбољи начин координише пружање помоћи у отклањању посљедица катастрофалних поплава. Каже, Словенија је примјер како поступити у оваквим ситуацијама – ангажоване су све службе.

Највише интервенција било је на подручју Мурске Соботе и Словењ Градеца, а ватрогасци су на терен излазили и у Цељу, Љубљани и Марибору.

ИЗВОРртрс
Претходни текстХоће ли странци санкционисати Бећировића?
Сљедећи текст„Пулс града“ 07.08.2023. (ВИДЕО)