Насловна Најновије Спријечена већа штета за ИЗИС

Спријечена већа штета за ИЗИС

291
0

Правовремено и адекватно реаговање надлежних за Интегрисани здравствени информациони систем /ИЗИС/ и високи стандарди безбједности, били су кључни у спречавању веће штете, усљед хакерског напада који је могао да изазове несагледиве посљедице за ИЗИС, а самим тим и комплетан здравствени систем Републике Српске, саопштено је из републичког Фонда здравственог осигурања.

Из Фонда су напоменули да, упркос прекиду у раду ИЗИС-а усљед хакерског напада, грађани Републике Српске и даље могу да користе услуге здравствене заштите, те да су и на овом примјеру институције Српске показале да могу успјешно да се носе и са најтежим изазовима, који су нажалост учестали.

„Фонд ће, заједно са здравственим установама, и даље бити на располагању грађанима, улажући максималне напоре како би посљедице напада на здравствени систем биле превазиђене на најбезболнији начин и да би се што мање одразиле на пацијенте, за разлику од неодговорних појединаца који својим коментарима не доприносе рјешењу проблема, односно не служе ничему, изузев злонамјерном дизању панике и кориштењу ситуације за ситне дневнополитичке теме“, указали су из Фонда здравственог осигурања.

Из Фонда су подсјетили да већ више од 48 часова стручне службе за информационе технологије Фонда здравственог осигурања са екстерним партнерима активно раде на поновном успостављању ИЗИС-а, који је био мета високософистицираног напада напредне међународне хакерске групе, објављено је вечерас на сајту овог фонда.

„Од почетка примјене ИЗИС-а посебно се водило рачуна о аспекту безбједности са максималном заштитом система. Систем је повезан са другим институцијама и користи сервисе Министарства унутрашњих послова /МУП/, Агенције за заштиту личних података, Агенције за лијекове и других, примјењујући све безбједоносне протоколе“, наведено је у саопштењу.

Из Фонда напомињу да ИЗИС у свом систему има много екстерних корисника, који систему приступају посебним безбједносним тунелима и претпоставка је да је напад био управо посредством неког од тих тунела, представљајући се систему као његов корисник.

„Одмах по евидентирању проблема приступљено је заштити база података како би били сачувани здравствени подаци. Базе података су одмах пребачене на другу физичку локацију и сада су у току активности конфигурације система“, навели су из Фонда здравственог осигурања.

Из овог фонда су изразили наду да није начињена већа штета, осим прекида у раду ова два дана, те наредних неколико дана док систем поново не буде стављен у функцију.

У саопштењу је наведено да су у протеклом периоду многе компаније у свијету, укључујући и прије неколико дана „Електропривреду Србије“, биле мета сличних напада, што значи да Фонд није изолован случај и да се овакви напади дешавају, те се, упркос максималној заштити, од њих тешко одбранити.

„Хвала свим институцијама Републике Српске које су нам пружиле подршку и предузеле активности у складу са својим надлежностима, попут ресорног министарства, МУП-а, Агенције за информационо друштво и других“, навели су из Фонда здравственог осигурања.

Из Фонда здравственог осигурања Републике Српске јуче је саопштено да је ИЗИС претрпио хакерски напад, због чега је у њему онемогућен рад, али да здравствене установе у случају потребе могу да примају пацијенте.

Стручне службе Фонда здравственог осигурања, заједно са партнерима који у пракси спроводе ИЗИС, раде на отклањању овог проблема, а о хакерском нападу обавијештен је и МУП Српске, односно Управа криминалистичке полиције, Јединица за високотехнолошки криминалитет.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстЛувр повећао цијене улазница
Сљедећи текстСлужбеник Министарства спољних послова скривао мигранте у кући