Насловна Најновије Срби бојкотовали приштинске нелегитимне локалне изборе

Срби бојкотовали приштинске нелегитимне локалне изборе

118
0

У четири општине са српском већином на сјеверу Космета, Звечан, Лепосавић, Сјеверна Митровица и Зубин Поток, одржани су локални избори.

На изборе данас је изашло 1.566 Албанаца и 13 лица српске националности, изјавио је директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Срби их бојкотују јер нису испуњени захтјеви за хитно оснивање Заједнице српских општина, послије 10 година чекања, и повлачење специјалних полицијских јединица.

Београд ове изборе не признаје, оцјењује их недемократским и антисрпским.

Ванредне локалне изборе на сјеверу Космета организовала је Приштина након што су Срби у новембру поднијели колективне оставке у тзв. косовским институцијама. Српска листа позвала је на бојкот избора захтИјевајући претходно формирање Заједнице српских општина и повлачење косовских специјалаца са сјевера Космета.

Приштина је за изборе добила подршку представника међународне заједнице који су потврдили да ће их признати као легитимне и демократске. Организовање избора је ужасан дан за демократију , тежак за српски народ и срамота за Европу и свијет- каже предсједник Србије Александар Вучић.

– Данас се одржавају избори за окупационог гаулајтера на сјеверу Косова и Метохије. Намјеравају да успоставе власт оних који не могу да добију ни један или два одсто гласова, који не живе на сјеверу КИМ. И за све то тражили су наше одобрење и нашу сагласност, а ја са поносом морам да вам кажем, да је до овог тренутка изашло свега неколико Срба, нисам претјерао, свега неколико Срба у све четири општине заједно – истакао је Вучић.

Ово је дан када је посљедњи европски гето легализован и легитимизован,поручила је премијер Србије Ана Брнабић Европској унији, Америчкој амбасади и ОЕБС-у у Приштини.

– Исти они који су прије 10 година договорили и гарантовали Бриселски споразум, за који никада нису ни планирали да га примијене. Осјећајте се поносним! Славите данас ваша достигнућа. У славу онога што сте створили – навела је Брнабић.

Аналитичари оцјењују да ће овај нелегитимни и нелегални потез Приштине бити само увод у ново усложњавање ситуације на Космету.

– Данашњи дан ће, надам се, проћи мирно, али то је само увод да касније када ти изабрани представници буду хтјели да дођу на своје позиције да ће се тада правити проблеми, да ће тада настати велики проблеми – нагласио је Александар Рапајић, представник цивилног друштва на сјеверу КиМ.

– Какви год буду резултати ти избори немају легитимитет у смислу да представљају заједницу која је већинска на сјеверу КиМ – додала је Ана Марија Ивановић, новинарка.

Од укупно 19 бирачких мјеста које су приштинске власти организовале 13 их је у монтажним контејнерима које обезбјеђују јаке полицијске снаге и јединице КФОР-а.

ИЗВОРртрс
Претходни текстЕмисија ,,Привредник“, 23. април 2023. године (ВИДЕО)
Сљедећи текстДанас облачно са кишом