Насловна Најновије Српска обиљежава 32. рођендан, свечано широм Републике

Српска обиљежава 32. рођендан, свечано широм Републике

97
0

Република Српска обиљежава Дан Републике – 9. јануар.

Широм Српске прославља се 32. рођендан Републике и одаје почаст онима који су је стварали.

У част обиљежавања Дана Републике – 9. јануара и ове године на четвром павиљону Студентског центра „Никола Тесла“ Универзитета у Бањалуци истакнута је велика застава Републике Српске.

На мјесном гробљу Липа у Сводни код Новог Града јутрос је у оквиру обиљежавања Дана Републике служен парастос тројици браће Марчета – Душану, Драги и Бори, који су погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату.

У Добоју је данас поводом Дана Републике – 9. јануара служен помен и положени су вијенци код спомен-бисте Споменка Гостића, најмлађег одликованог борца Војске Републике Српске, која се налази у порти Цркве Рођења Пресвете Богородице.

Припадници станице Горске службе спасавања Бијељина су истицањем велике заставе Републике Српске између два солитера, на висини од 28 метара, честитали Српској 32. рођендан.

Фото: Срна

– Република Српска већ више од три деценије гради своју будућност. Тробојка наше домовине, којом се поносимо и дичимо, она је много више од обичне заставе, она је наш симбол преданости и слободе – рекао је Александар Капетина из Тима спасилаца.

У Милићима је служен парастос у Спомен-соби погинулима у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, те положено цвијеће на централно спомен-обиљежје.

Милићки свештеник Љубиша Вујичић је у молитвеној литургији истакао да је данас дан сјећања на оне који су мученички страдали за своју вјеру, само због тога што су Срби.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Српску су основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа.

ИЗВОРртрс
Претходни текстПатријарх Порфирије: Српска је израз вјековне тежње српског народа да живи у слободи, правди и миру
Сљедећи текстНачелник Ђуревић честитао Дан Републике