Насловна Најновије Српска јединствено одговорила Комшићу и Бећировићу – спријечићемо прегласавање

Српска јединствено одговорила Комшићу и Бећировићу – спријечићемо прегласавање

199
0

Република Српска јединствено одговорила Жељку Комшићу и Денису Бећировићу. У Народној скупштини спријечићемо Закључак којим сте прегласали Жељку Цвијановић о наводном удару Републике Српске на Дејтонски споразум. Ово је порука представника и власти и опозиције у Српској.

Кажу да неће допустити још један оркестрирани напад из Сарајева.

У закључку чији је аутор Денис Бећировић, а који је подржао и Жељко Комшић, наводи се, да институције Републике Српске наводно атакују на Дејтон и Устав БиХ. За званичнике Српске траже санкције Европске уније. Због штетности овог закључка по виталне интересе Српске – Жељка Цвијановић уложила је вето. А, о њему задњу ријеч даје Народна скупштина Републике Српске. Из Клуба СДС-а, најављују подршку заштити интереса Српске.

– Када је у питању кршење Устава Републике Српске, а и прегласавање српског члана Предсједништва, небитно што он није из СДС-а – ми као државотворна странка ћемо увијек штитити глас српског представника у Предсједништву. Тако да, ћемо сигурно и подржати вето – јасан је посланик СДС-а у НСРС Дарко Берјан.

Из ПДП-а нису били довољно јасни – да ли ће у парламенту подржати вето Цвијановићеве. Али тврде да је и за њих неприхватљиво прегласавање у Предсјендиштву, као и страни интервенционизам.

– Прегласавање уводи у популизам. Ми смо против интервенција из вана и наметнутних одлука. То је неприхватљиво – истакао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

Управо, на све синхронизоване нападе – треба да се одговори јединством у Народној скупштини. Јер, је парламент Српске увијек био најснажнији бедем у одбрани наше Републике, сматрају у ДЕМОС-у.

– Синхорнизован напад на Републику Српску и Дејтон од дијела међународне заједнице и странака из  ФБиХ. Одлуком НСРС којом ће бити подржан вето – Република Српска брани и Дејтон и Устав – рекла је шеф Клуба посланика Демоса у НСРС Споменка Стевановић.

Сагласни су и у НПС-у! Кажу, да ко поштује дејтонски Устав, права и надлежности Српске, те ко се противи страном интервенционизму и колонијалном статусу БиХ – требало би да без размишљања подржи одлуку Жељке Цвијановић.

– У овом случају Жељка Цвијановић брани два основна принципа, на коме почива Устав БиХ и Дејтон, а то је консезус и витални интерес.  Свака политичка партија која не гласа за ово – она је издала витални интерес Републике Српске – рекао је предсједник НПС-а Дарко Бањац.

Да се јединством могу бранити интереси Српске у парламенту – доказ је посљедња посебна сједница. Када је једногласно подржан вето Цвијановићеве о проглашењу закључака Предсједништва БиХ веома штетним по виталне интересе Републике, а који се односе на споразуме из Берлинског процеса.

ИЗВОРртрс
Претходни текстВујичић једини гласао против резолуције о Русији и Бјелорусији: Тенденциозна је и једнострана
Сљедећи текстУ понедељак изложба слика и фотографија Тамаре Вучинић и Мелихе Шушкавчевић