Насловна Најновије “Српско сијело“ окупило љубитеље изворне пјесме и гусала

“Српско сијело“ окупило љубитеље изворне пјесме и гусала

129
0

У Вишеграду је одржано 16. Српско сијело, које је окупило мушке пјевачке групе, гусларе и бесједнике из Србије, Црне Горе и Републике Српске.

Манифестацију је отворио начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, истакавши да га радује што ово традиционално дружење, у оквиру којег његују српску традицију и културу, сваке године окупи велики број учесника.

„Општина Вишеград је препознала значај оваквих манифестација и настојаћемо да увијек подржимо сличне догађаје, јер не смијемо да дозволимо да наша култура, језик и ћирилица падну у заборав“, поручио је Ђуревић.

Он је захвалио организаторима и свим учесницима који његују српску традицију и преносе је на млађе нараштаје.

Дарко Лечић, предсједник Гусларског друштва „Раде Јамина“, које је и организатор сијела, рекао је да су посјетиоци имали прилику да чују гусларе, изворне пјевачке групе, рецитаторе и бесједнике, те да заиграју и српско народно коло.

„Окупљамо се сваке године да дочекамо православну Нову годину, да чувамо нашу поезију и историју која је од најранијих времена до данас сачувана у овом српском инструменту“, истакао је Лечић.

Народни гуслар Васо Ђондовић, члан паљанског Гусларског друштва „Старина Новак“, рекао је да га радује што се све већи број младих гуслара одазива оваквим манифестацијама и што имају жељу да уче да пјевају уз гусле.

Спонзори Српског сијела су општина Вишеград, предузеће „Хидроелектране на Дрини“ и хотел „Вишеград“.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ Републици Српској рођене 23 бебе
Сљедећи текстВишеграђани и гости уживали у концерту Марије Шерифовић