Насловна Најновије Стоп сивој зони у туризму – већа контрола смјештаја за изнајмљивање

Стоп сивој зони у туризму – већа контрола смјештаја за изнајмљивање

382
0

Сива зона у туризму у Републици Српској заустави огроман новац, па су инспекције кренуле у контролу смјештаја за изнајмљивање.

Од 2017. године, регистровано је тек нешто више од 1.400 смјештајних јединица у власништву физичких лица.

У Требињу, према подацима са платформи за оглашавање, актвино је 380 нерегистрованих апартмана, кућа за одмор и соба за издавање.

И овдје је градска инспекција почела са контролом.

За двадесет дана требињски тржишни инспектори евидентирали су више од стотину шездесет нерегистрованих јединица за изнајмљивање у власништву физичких лица.

Основна база података узета је са букинга и других платформи.

До ове акције, само 126 власника било је регистровало дјелатност.

У међувремену, у Туристичку организацију стигло је нових 46, а остали имају могућност да то учине у року од мјесец дана.

Из инспекција кажу да је, од примјене Закона 2017.године, пандемија успорила ток регистрације физичким лицима, а број јединица нагло повећан. Груби подаци говоре да 2/3 новца на име боравишне таксе, паушала, пореза и регистрације, није ишло у буџет.

За непридржавање законских одредби, предвиђене су и високе новчане казне. Из инспекција кажу да је, по старом обичају, било доста негодовања.

Инспектори настављају рад на терену. Упоредо са контролом смјештајних капацитета, и на локалном и на републичком нивоу одвија се процес категоризације објеката.

ИЗВОРРтрс
Претходни текстПреминуо мушкарац повријеђен у масовној пуцњави у Малом Орашју
Сљедећи текстOблачно и свјежије са кишом