Насловна Најновије Сутра 80 година од смрти Олге Дедијер

Сутра 80 година од смрти Олге Дедијер

232
0

СУБНОР на Сокоцу организује сутра обиљежавање 80 година од смрти љекара и учеснице НОР-а Олге Дедијер, полагањем цвијећа на њен споменик у Дикаљима код Сокоца, на мјесту гдје је преминула након Битке на Сутјесци 20. јуна 1943, најављено је из овог удружења.

Простор око овог споменика није одржаван, па је био отежан приступ том обиљежју, али је група најактивнијих чланова соколачког планинарског друштва „Гласинац“, на иницијативу професора Груја Бјековића, уредила простор око спомен-обиљежја.

„Очистили су камене плоче, покосили траву, уклонили растиње и оградили простор око споменика, а сликар Рајко Ћајић обновио је слова на спомен-плочи“, рекла је Срни секретар друштва Вера Мијатовић.

Према њеним ријечима, професор Бјековић ће ускоро објавити књигу посвећену Дедијеровој са акцентом на њен ратни пут.

Дедијерова је у току Народноослободилачке борбе у Другом свјетском рату била шеф хируршке екипе Друге пролетерске дивизије и, након рањавања на Милинкладама, током пресудне битке у Петој непријатељској офанзиви подлегла је повредама у мјесту Дикаљи подно Романије.

Споменик у облику бетонске фигуре, тешке око двије тоне, подигнут је на овом мјесту 1945. године, као знак захвалности народа романијског краја хероини, која је постхумно одликована Орденом заслуга за народ првог реда.

СУБНОР општине Соколац и Планинарско друштво „Гласинац“ позвали су медицинске раднике, своје чланове и поштоваоце дјела борбе против фашизма, те грађане да сутра присуствују овом обиљежавању у Дикаљима гдје ће бити положено цвијеће на споменик у 11.00 часова.

ИЗВОРсрна
Претходни текстОд данас јединствен ТАГ уређај за електронску наплату путарине
Сљедећи текстСутра пројекција филма „Мој Бранко не лаже“