Насловна Најновије Сутра почињу „Поетски дани Даре Секулић“

Сутра почињу „Поетски дани Даре Секулић“

128
0

У Источном Сарајеву у наредна три дана биће одржана манифестација „Поетски дани Даре Секулић“, чији је мото ове године „Коријени живљења и пјевања“.

Организатори манифестације су „Форум театар“ Источно Сарајево, Културни центар Источно Ново Сарајево и Матична библиотека Источно Сарајево.

„Пред поезијом Даре Секулић застаје се као пред нечим блиским и значајним, а о чему још много тога требамо спознати и открити“, рекао је данас Срни извршни организатор ове манифестације Витомир Митрић.

Он је навео да ће „Коријени живљења и пјевања“ бити умјетничко вече посвећено овој великој српској пјесникињи, а биће одржано сутра у Културном центру са почетком у 19.00 часова.

Митрић је прецизирао да у програму учествују професори, пјесници и књижевници Недељко Бабић и Недељко Жугић, рецитатори Милан Димић, Владимир Зеленовић и Илија Мимић, а у музичком дијелу програма пјесме Даре Секулић, које су компоновали Пеђа Харт и Лука Новосел, изводе Маја Новосел и Лука Новосел.

У оквиру ове умјетничке вечери биће приказан и ТВ серијал „Српска поезија страдања и патње“ кроз стваралачку судбину пјесникиње Даре Секулић, аутора Витомира Митрића, у коме говоре глумци рецитатори и пјесници Мирко Вуковић, Раденко Кела, Сњежана Рончевић, Тоде Николетић, Боро Капетановић, Маријана Петронић, Соња Падров-Тешановић, Илија Мимић и Александра Митрић-Штифанић.

О поезији Даре Секулић и њеном значају за српску књижевност и очување традиције српског језика говориће професори српског језика и књижевности из Републике Српске и Србије Саша Кнежевић, Станислав Станковић, Александар Костадиновић, Борис Ђорем и пјесник Недељко Бабић.

На пријему који ће организовати начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић биће установљен конкурс и награда под називом „Пјесничка награда Даре Секулић“.

У оквиру манифестације требало би да буду реализовании и промоција књиге Даре Секулић „Опроштајно писмо“ у издању Матичне Библиотеке Источно Сарајево, на којој ће говорити професори Саша Кнежевић и Жељка Пржуљ.

У плану је и презентација аудио-издања поеме Даре Секулић „Удари мора“, у издању Јавне установе Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске. Поему говори Александра Митрић-Штифанић.

Изложба „Сретна скитница“ аутора Иване Куљанин биће отворена у четвртак, 20. априла, у 18.00 часова у Народној библиотеци Бранко Чучак на Хан Пијеску.

Манифестацију су финансијски подржали град Источно Сарајево и општина Источно Ново Сарајево.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПотписани уговори о суфинансирању сеоских водовода
Сљедећи текстНа Палама сутра изложба ручних радова