Насловна Вијести Република Српска Сјећање: Бошко Новаковић, један од најмлађих гардиста који је положио живот за...

Сјећање: Бошко Новаковић, један од најмлађих гардиста који је положио живот за Републику Српску

142
0

Бошко Новаковић (1976-1995) је рођен је 9. фебруара 1976. године у Крњеушу у Босанском Петровцу. Погинуо је 15. априла 1995. године на Трескавици, као један је од најмлађих погинулих бораца Војске Републике Српске.

Бошко је у новембру 1994. године отишао на одслужење војног рока у Калиновик. Био је припадник Прве гардијске моторизоване бригаде Генералштаба Војске Републике Српске, који су чинили махом млади регрути, старих тек 18 и 19 година из цијеле Српске.

Гарда је формирана на Богојављење 1993. године одлуком Главног штаба Војске Републике Српске, а највећи дио Одбрамбено-отаџбинског рата гардисти су бранили шири рејон Трескавице и Трнова.

Тог кобног 15. априла 1995. године, гардисти су се налазили на положају на Трескавици, на врху Пашине планине.  У раним јутарњим часовима, неочекивано и по мећави, непријатељ је дошао иза леђа положајима на којима су се налазили гардисти.

Припадници тзв. АБиХ бацили су ручну бомбу на једну од барака у којој су се налазили српски војници и том приликом је страдало десет бораца, а међу њима и Бошко.

Из друге бараке гардисти су почели да пружају отпор, и њих петнаест је зауставило вишеструко бројнијег непријатељапреко 100 припадника тзв АБиХ.

У тој борби живот су изгубила још двојица гардиста, укупно њих 12.

Петнаести април уписан је као најтужнији дан у историји ове бригаде, а гробови 12 младића, чији су животи угашени тај дан, налазе се од Шековића до Босанског Петровца.

Пише: Милош Божић

ИЗВОРkatera.news
Претходни текстСтево Мумовић ослобођен оптужби за злочине у Власеници
Сљедећи текстСутра краћа обустава саобраћаја на магистралном путу Рогоушићи-Пале