Насловна Најновије Тадић: Америчка амбасада одговорна за негативну политичку климу

Тадић: Америчка амбасада одговорна за негативну политичку климу

90
0

Правник Огњен Тадић, изјавио је да се у вези са процесом против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора „Службеног гласника“ Милоша Лукића, ствара политичка клима која није добра, а за коју је одговорна америчка Амбасада.

Тадић је навео да је протекла седмица обиљежена кроз два битна догађаја, од којих је један у вези са иностраним утицајем и односи се на оно што је говорио помоћник америчког државног секретара Џејмс О`Брајен о општој клими, а што је покушај да се утиче на процес предсједнику Српске.

Према његовим ријечима, други догађај се односи на најаве протеста пред Судом БиХ разноразних група из Федерације БиХ /ФБиХ/ које покушавају да угрозе безбједност оних који су позвани у овом процесу као оптужени и људи који им долазе као подршка.

„То прије свега чини извјесни Санин Муса, који се налази на челу фундаменталистичког националистичког покрета и представља се као заштитник тих неких интереса и вриједности“, поручио је Тадић.

Он каже да је све то клима која није добра и за коју одговорност иде на адресу америчке Амбасаде.

Тадић сматра да је у организацији америчке Амбасаде режиран догађај у вези са предавањем О`Брајена на Факултету политичких наука у Сарајеву и онога што је говорио на том скупу, покушавајући да оправда оно што ради амбасадор Мајкл Марфи.

Са друге стране, каже Тадић, нелогично је да Санин Муса, који је на челу покрета који је по много чему вјерски, има нешто против предсједика Српске Милорада Додика.

„Ако је неко у Српској омогућио Исламској заједници реконструкцију права, реституцију имовине, реконструкцију вјерске инфраструктуре, осјећај да се као припадници исламске вјере могу у потпуности слободно осјећати и упражњавати своју вјеру, то су чиниле владе и власти на чијем челу је био Додик. Какав сад мотив може имати неки исламски фундаменталиста, за којег чак кажу да је био припадник војне јединице `Ел муџахид`? Осим, ако ти најрадикалнији исламисти имају леђа код америчке политике“, рекао је Тадић.

Bivši selefijski daija osnovao politički pokret “Vjera. Narod. Država.” -  Detektor

Он је навео да је логично упитати да ли Санин Муса ради за америчку Амбасаду и ако ради како истовремено може нападати оне који су се борили и омогућили права исламским вјерницима у Српској, а да се буни за оно што се дешава Палестинцима.

„Какав интерес имају Бошњаци да добијају поруке какве добијају од америчких представника, које им ништа у животу неће поправити, а да се заузврат од њих тражи да одбијају договор са српским политичким представницима, који нуде рјешење за проблеме?“, упитао је Тадић.

Он је оцијенио да се америчка Амбасада у БиХ, озбиљно запетљала у овим односима, те да би требала да се смири и престане подржавати Кристијана Шмита, који се представља као лажни представник, што руши дигнитет силе каква јесте САД.

Тадић је навео да је америчкој Амбасади под хитно потребан „ресет“, додајући да од америчких улагања у БиХ, није остао ни један „Мекдоналдс“, односно обична роштиљница и да се нема о чему даље причати.

Према његовим ријечима, суђење Додику и Лукићу је покушај да се препакује Дејтонски споразум.

„Ми сада чувамо оно што је одбрањено, ништа се не импровизује, само се проводи оно што је званично потписано“, рекао је Тадић за РТРС.

Он је додао да се Додик и Лукић, уколико буду осуђени јер су поштовали Устав, неће престати бавити политиком и то је свакоме јасно.

„Али ће БиХ у потпуности бити слика изубијаног суверенитета, јер је неки странац који нема никакве надлежности успио да натјера домаћи суд да суди сопственим грађанима, због тога што су поштовали Устав и закон“, појаснио је Тадић.

Тадић је рекао да су под ударом и институције Републике Српске, јер се оваквом оптужницом покушава оспорити надлежност предсједника Републике, да потписује законе које је Народна скупштина легално усвојила.

Он је подсјетио да су ставови опозиције да је ово суђење појединцу, а на Републици Српској.

„Ако Додик буде осуђен, ко год сутра буде предсједник Републике Српске, дешаваће му се исто као и Додику и онда питам ја све како то може бити лична ствар појединца, или суђење појединцу, а не Српској“, нагласио је Тадић.

Он је подсјетио да је Република Српска одбрањена када ју је требало бранити и сада се то чува.

Тадић је истакао да се Српска држи Дејтона и својих закона и зато њена позиција никада неће бити пољуљана.

ИЗВОРСрна, фото РТРС
Претходни текстМасакр на Маркалама инсцениран под менторством “Запада“
Сљедећи текстУ Дракулићу служен помен и положени вијенци