Насловна Најновије Тегелтија: У петак могуће усвајање нацрта буџета за ову годину

Тегелтија: У петак могуће усвајање нацрта буџета за ову годину

154
0

Министар финансија и трезора у Савјету министара Зоран Тегелтија очекује да ће већ сутра Нацрт буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за ову годину бити упућен из овог министарства Савјету министара у процедуру усвајања.

Тегелтија је рекао Срни да су створени услови за усвајање буџета након што је Фискални савјет БиХ у понедјељак, 6. марта, усвојио Глобални фискални оквир за период 2023-2025. године у износу 1.315.400.000 КМ, од чега је 1.020.500.000 КМ од индиректних пореза, односно захватања са Јединственог рачуна Управе за индиректно опорезивања /УИО/ БиХ.

– На тај начин су створене претпоставке за ревидирање Документа оквирног буџета и у току су завршне активности на изради буџета за ову годину – нагласио је Тегелтија.

Према његовим ријечима, у Министарству финансија и трезора већ дуже се ради на овогодишњем буџету како би се што прије ревидирао Документа оквирног буџета.

– Ту има много посла, али настојаћемо да до сутра завршимо све да бисмо могли доставити документ Савјету министара у даљу процедуру усвајања. Имајући у виду да је заказана сједница Савјета министара у петак, 10. марта, уколико буде спремности чланова Савјета министара, Нацрт буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за ову годину може бити усвојен већ у петак и упућен у даљу процедуру Предсједништву БиХ, а потом и Парламентарној скупштини БиХ – објаснио је министар финансија.

Тегелтија, који је и замјеник предсједавајућег Савјета министара, подсјетио је да је процедура усвајања буџета на нивоу БиХ сложенија јер је Предсједништво БиХ уставни предлагач и доставља овај документ у парламентарну прцедуру.

– Било је много расправа о овом буџету, посебно о томе колика би требала да буде основица за плату. Сви смо били свјесни да оквир буџета за ову годину мора да се повећа. Водила се расправа о томе који је то износ за који га треба увећати оквир – рекао је Тегелтија.

Он је нагласио да су, уколико буде спремности у свим овим институцијама надлежним за усвајање буџета, створене претпоставке да до краја овог мјесеца буде усвојен буџет за ову годину како је и планирано када је формиран Савјет министара у новом сазиву.

– Оно што ће отворити расправу је да ли је требало више или мање средстава на овој или оној позицији, али желим да кажем да планирани износ буџета ствара довољан оквир за несметан рад свих институција на нивоу БиХ. Такође, нови буџет побољшаће материјалну позицију свих запослених у институцијама – нагласио је Тегелтија.

Министар је указао да је најважнија ствар да средства на рачуну УИО припадају свим нивоима власти и да се распоређују у складу са потребама и доприносима оних који пуне тај јединствени рачун.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСастанак Додика и Човића; Разговор о актуелним политичким темама
Сљедећи текстГрадоначелник Ћосић честитао 8. март