Насловна Најновије Трећи мјесец блокаде Приштине на робу из централне Србије, највише трпе грађани

Трећи мјесец блокаде Приштине на робу из централне Србије, највише трпе грађани

248
0

Одлука приштинских власти о блокади српских производа улази у трећи мјесец. Губици су велики, а штета се свакодневно увећава.

Из Привредне коморе Србије је потврђено да она до сада износи око 50 милиона евра због чега трпе обје стране. За сада још нема сигурних назнака да ли ће, и када, забрана престати да важи.

Снежана Петровић из Грачанице прије два мјесеца платила је кревете у овлашћеном „Симповом“ салону на КиМ који јој још нису испоручени.

– Контактирала сам с власником салона више пута, он се извињава, понудио је и да ми врати новац и каже да није до њега јер кревети не могу да стигну из фабрике у Врању због одлуке о блокади – наводи Петровићева.

Посљедице одлуке приштинске владе о блокади робе произвођача из уже Србије, из дана у дан све су осјетније и видљивије на полицама у трговинама, и на сјеверу Косова и Метохије и у енклавама јужно од Ибра.

– Недостају детерџенти, мајонез… алкохолних пића, пива и сокова поодавно нема, ту су и прехрамбени артикли, много тога недостаје – каже Драган Јосифић, власник највећег српског маркета у Грачаници.

Посљедице осјећају и власници мањих трговина и маркета. Аца Васић каже да се највише траже сухомеснати и млечни производи из Србије, чипс, колачи и кекс. Иако се трговци труде да понуде робу из региона потрошачи траже српске производе.

– Рафови не могу да стоје празни, ми на упражњена места изложимо робу произвођача из региона али купци траже домаће и питају зашто нема, када ће да стигне – каже Јосифовић.

Трговци кажу да су приступачне цијене и квалитет коме су купци остали верни и коме вјерују разлог због чега су српски производи траженији од осталих.

Одлуку о забрани уласка камиона са српским регистарским ознакама на Косово и Метохију на снази је од 14. јуна, а уведена је због хапшења косовских полицајаца који су прешли на територију централне Србије. Будући да су они пуштени, Приштина је у међувремену измијенила одлуку тако што је дозволила улазак камионима са српским таблицама. Проток робе је и даље забрањен.

Осим прехрамбених артикала, грађевинског материјала на Космет не стиже ни српска штампа. Старији суграђани спадају у најверније читаоце дневних издања и њих је посебно погодила ова забрана.

Приштини се не жури да укине забрану

Посљедица непопустљивог става Приштине је и недостатак лијекова и инфузионих раствора у КБЦ Косовска Митровица одакле су више пута упозоравали да су залихе при крају.

Портпарол Владе у Приштини Прпарим Круезију изјавио је прошле недјеље да не треба журити са укидањем мјера за промет робе из централне Србије али је прије неколико дана укидање забране у приштинским медијима најавио Ненад Рашић, приштински министар за повратак и заједнице, нагласивши да је ту информацију добио од Аљбина Куртија.

У међувремену се и албански произвођачи жале да им понестаје сировина које углавном на КиМ стижу из централне Србије.

– Мени су се лично жалили произвођачи који ми испоручују робу да им понестаје амбалаже коју су правили од сировина из (централне) Србије – наводи Драган Јосифовић.

Професорка српског језика из Грачанице Мирјана Петковић каже да Приштина настоји да буквално забрани све што може да је асоцира на Србе те да нису у питању само прехрамбени производи.

– Ми већ пар деценија сведочимо да се настоји да се угаси српска реч, згажени смо од стране моћника из белог света који имају своје алатке овде у виду господе која забрањује – каже Петковићева.

– Не смијеју да забораве да и из блата и прашине и ако тренутно не читамо јер су нам и штампа и књиге забрањени ми ипак Божјом промишљу знамо да блато и прашина и те како дају вид – наглашава Петковићева.

Привредне коморе и удружења позвали су на укидање забране. Претходно су позив више пута поновиле Европска унија и САД. Трпе обе стране, а назнака да ће забрана бити укинута за сада још нема.

ИЗВОРртс
Претходни текстМундијал почиње у Мексику, а завршава се у Даласу
Сљедећи текстПуцњава у Сарајеву: Таксиста ранио младића