Насловна Најновије Три деценије рада и изузетни резултати Школе за основно музичко образовање Источно...

Три деценије рада и изузетни резултати Школе за основно музичко образовање Источно Ново Сарајево

136
0

Школа за основно музичко образовање Источно Ново Сарајево-Подручно одјељење Пале, вечерас је богатим културно-умјетничким програмом обиљежило 30 година рада.

Директор школе Мирјана Учур, рекла је да је публика у првом дијелу програма могла да се упозна о историјату школе, док су други музички дио програма извели ученици и наставници.

„На Палама имамо 140 ученика и четири одсјека – клавир, хармоника, виолина и гитара. Поносни смо на успјехе и резултате које постижу наставници и ученици, тако да смо у протеклој школској години освојили 44 награде“, истакла је Учурева и навела да сада слиједи период такмичења музичких школа.

Она је подсјетила да је школа основана 1993. године на подручју општине Источна Илиџа, а потписивањем Дејтинског споразума 1995. године је пресељена у Источно Ново Сарајево, гдје се налази и данас.

Према њеним ријечима, данас имају уписана 444 ученика са којима ради 31 наставник.

Наставник солфеђа и теорије музике и хора у Школи за основно музичко образовање, подручног одјељења Пале Ивана Церовић, рекла је да се у њиховом одјељењу остварује квалитетна настава, те да имају око десет наставника и 140 ученика.

„Радимо у двије смјене, а дјеца учествују у свим такмичењима, од школских, општинских, републичких, међународних, интернационалних и постижу изузетне резултате“, изјавила је Церовићева и додала да немају проблема са уписом јер је сваке године све већи број полазника.

Церовићева је навела да ће у јуну бити одржан пријемни испит, када ученици треба да покажу основно музичко знање, осјећај за мелодију, ритам да би могли евентуално да упишу припремни, односно први разред школе.

Начелник општине Пале Бошко Југовић, истакао је да обиљежавање оцог јубилеја даје обавезу да у будућности буде више уложено у музичко образовање.

„Током 30 година постојања изњедрили су бројне музичке таленте, а ученици и наставници се могу похвалити значајним резултатима на различитим такмичењима. Дјеца су језгро оного што је битно у области музичке умјетности, зато требамо више улагати у едукацију“, рекао је Југовић.

Ученик подручног одјељења Пале Катарина Ласица рекла је да у Основну музичку школу иде већ седам година, свира клавир и много воли музику и пјевање.

ИЗВОРсрна, фото РТВИС
Претходни текстЦвијановићева и Додик бодре “Партизан“ и из Анталије
Сљедећи текст“Крвава свадба“ – доказ мржње према Србима