Насловна Најновије Украјинска војска се повукла из Авдејевке

Украјинска војска се повукла из Авдејевке

109
0

Украјинске трупе повукле су се из града Авдејевка, рекао је јутрос новоименовани начелник украјинске војске Александар Сирски.

Генерал Сирски, који је преузео кормило украјинске војске у великој реконструкцији прошле седмице, рекао је да су се украјинске снаге вратиле на сигурније положаје изван града у којем је при рата живјело 32.000 становника.

„Одлучио сам да повучем наше јединице из града и пређем у одбрану са повољнијих линија како бих избјегао опкољење и сачувао животе и здравље војника“, рекао је Сирски.

Он је додао да се предузимају мјере да се ситуација стабилизује и да Украјина „задржи позиције“.

Из Кијева истичу да повлачење има за циљ спашавање украјинских трупа од потпуног окружења руских снага након више мјесеци жестоких борби.

Повлачење украјинских трпа из Авдијевке отвара пут највећем напредовању руских снага од маја 2023. године када су заузеле град Бахмут.

Амерички предсједник Џозеф Бајден рекао је раније да постоји опасност да Авдијевка „падне у руке руских снага“ због несташице муниције након вишемјесечног противљења републиканског Конгреса новом америчком пакету војне помоћи Кијеву.

Заузимање Авдијевке је кључно за циљ Русије да обезбједи потпуну контролу над двије провинције које чине индустријски регион Донбаса и могло би да донесе предсједнику Владимиру Путину побједу на бојном пољу док буде тражио реизбор сљедећег мјесеца.

Авдијевка је поднијела највећи терет растућег офанзивног притиска руских снага на истоку, пошто је колебљива западна војна помоћ погоршала умор трупа које се боре скоро двије године, преноси Ројтерс.

Русија је појачала офанзиву на Авдијевку у октобру.

Војни извори ситуацију у граду описују као „пакао“, а на друштвеним мрежама објављено је да су украјинске трупе на неким мјестима надмашиле руске снаге у односу од око шест према 100.

Град, у коме је сада остало мање од 1.000 становника, налази се сјеверно од Доњецка над којим је Украјина изгубила контролу 2014. године.

ИЗВОРСрна, Ројтерс, фото ВТВ
Претходни текстСрпска богатија за још 26 беба
Сљедећи текстНа отварању “Празника мимозе“ више од 25.000 посјетилаца