Насловна Најновије Универзитет у Источном Сарајеву и ове године први у БиХ

Универзитет у Источном Сарајеву и ове године први у БиХ

304
0

Универзитет у Источном Сарајеву и ове године је заузео прво мјесто међу универзитетима из БиХ, према посљедњем извјештају СИР-а / SCImago Institutions Rankings/ за 2023. годину.

СИР је међународни и поштован систем рангирања који процењује резултате истраживања и утицај универзитета и истраживачких институција широм свијета, саопштено је из Универзитета у Источном Сарајеву.

„Ова позиција резултат је напорног рада и посвећености академског особља и студената који континуирано помјерају границе истраживања и иновација. Универзитет остаје посвећен изврсности у образовању, истраживању и иновацијама“, наведено је у саопштењу.

Универзитет у Источном Сарајеву је први пут на ову престижну листу уврштен 2020. године.

Рангирање институција се врши композитним индикатором који комбинује три различита сета индикатора заснованих на резултатима истраживања /50 одсто/, резултатима иновација /30 одсто/ и друштвеном утицају /20 одсто/ који се мјери њиховом видљивошћу на интернету.

Најбољи квартил добија институција у својој земљи упоређујући квартиле на основу вриједности укупног индикатора – фактора истраживања, иновација и друштвеног фактора.

Универзитет у Источном Сарајеву у укупном рангу уврштен је у најбољи, први квартил. У издању СИР-а за ову годину промијењен је начин нумерисања рангова институција.

Нови систем нумерисања задржава исте нумеричке рангове /позиције/ када се институције повежу са вриједностима њихових индикатора и напредовања онолико рангова са којима је институција повезана. На тај начин се број рангова приближно поклапа са бројем рангираних институција.

Ова промјена је примијењена ретроспективно на претходна издања како би било омогућено реално поређење и посматрање еволуције институција током времена.

ИЗВОРсрна, фото РТРС
Претходни текстТрадиционални турнир у малом фудбалу “Источни Стари Град 2023”
Сљедећи текстЧича Димитрије и његова снаја побиједили Куртијеве командосе