Насловна Најновије Унија послодаваца: Ријешити проблем проузрокован штрајком у правосуђу

Унија послодаваца: Ријешити проблем проузрокован штрајком у правосуђу

71
0

Због нефункционисања правосуђа Републике Српске узрокованог штрајком у организацији Синдиката правосуђа Републике Српске који траје од 28. фебруара 2024. године, Унија послодаваца Републике Српске је на захтјев чланства упутила Влади Републике Српске иницијативу за убрзано рјешавање овог проблема, а са циљем да се што прије омогући наставак рада правосуђа Републике Српске.

– Значајан број послодаваца у Републици Српској није у могућности да остварује право заштите својих интереса у законима предвиђеним роковима, а што за посљедицу има материјалну и друге врсте штете које трпе послодавци у правним пословима које не могу реализовати пред институцијама правосуђа у Републици Српској – саопштено је из Уније послодаваца Српске.

Истичу да наведена ситуација усложњава пословање и додатно урушава конкурентност домаће економије која како кажу, трпи посљедице пада тражње у Еропској унији који се рефлектује кроз пад индустријске производње, као и посљедице административног притиска на раст плата у Републици Српској.

– Поред наведеног Унија послодаваца Републике Српске стоји на становишту да радници не смију бити дискриминисани по основу права на топли оброк и у том смислу подржава захтјеве радника у правосуђу по питању остваривања права на топли оброк, као и да је неприхватљиво да се Одлука о најнижој плати примјењује различито у јавном и реалном сектору – наводи се у саопштењу.

Имајући у виду сложеност проблематике, истичу потребу за размјеном информација о посљедицама и проблемима у којим се послодавци налазе, Унија послодаваца Републике Српске је упутила приједлог Влади Републике Српске за организацију састанка уз учешће Адвокатске коморе Републике Српске и Нотарске коморе Републике Српске.

ИЗВОРртрс
Претходни текстДодик у Требињу: У наредних десет дана ићи ћемо у сваку општину и креирати договоре
Сљедећи текстФинци и даље најсрећнији