Насловна Вијести Упозорење на злонамјерне мејлове који стижу са „Гугл“ сервера

Упозорење на злонамјерне мејлове који стижу са „Гугл“ сервера

152
0

У Србији полиција ради на идентификацији учинилаца који масовно шаљу „спам“ поруке на велики број електронских адреса државних установа и других правних субјеката, као и приватних лица, у којима се прималац обавјештава да се наводно против њега води поступак у вези са педофилијом, као и другим кривичним дјелима.

У овим злонамјерним мејловима, који су послати са „Гугл“ сервера, у прилогу је документ у пе-де-еф формату, у којем су потписници ових порука непозната лица, која се лажно представљају као начелници управа или команданти јединица у МУП-у Србије.

Такође, у овим порукама од примаоца се захтијева да у одређеном року одговори на примљени мејл, у противном му се пријети поступком пред тужилаштвом или пријетњом да ће наводну педофилију пласирати у медије, саопштено је из МУП-а.

Неки од конкретних прималаца наведених мејлова су библиотека у Житишту, Мјесна заједница Вељко Влаховић у Зрењанину, Прекршајни суд у Чачку, више школа широм Србије, центри за социјални рад, али и велики број приватних лица.

МУП апелује на све евентуалне примаоце да не отварају прилоге из оваквих мејлова.

На идентификацији учинилаца раде припадници МУП-а Одјељења за сузбијање високотехнолошког криминала и Сектора за аналитику, телекомуникационе и информационе технологије, у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом у Београду, Посебним тужилаштвом за високотехнолошки криминал.

ИЗВОРСРНА
Претходни текстВласеница, пројекат-јачање младих у процесу помирења, прилог РТВИС 4.11.2022 (ВИДЕО)
Сљедећи текстСнијег пао у Словенији и Хрватској, а ускоро ће и у БиХ