Насловна Најновије Упркос високим цијенама потражња за становима у Српској и даље расте

Упркос високим цијенама потражња за становима у Српској и даље расте

154
0

Упркос прогнозама с почетка прошле године није дошло до смањења потражње, нити пада цијена станова у Српској. Напротив, раст цијена некретнина пратила је већа продаја. Подаци Завода за статистику Републике Српске показују да су у задњем кварталу прошле године продата 1.293 нова стана, што је скоро стопостотно повећање у односу на годину раније. У Бијељини су прошле године продата 373 стана, чија је просјечна цијена од почетка до краја године порасла за око 300 марака по квадратном метру.

Мада је садашња просјечна цијена од 2.134 марке по квадратном метру скоро недостижна када се упореди са просјечним платама грађана, станови се и даље граде и продају несмањеним темпом.

Због пораста трошкова градње и цијене готових станова прошле године се очекивало да ће бити смањена њихова продаја, али се то није догодило. Напротив, у Бијељини су продата 373 нова стана.

Весна Пантић купила је стан прије више од једне деценије, а сада, каже, не би могла.

– Станови нису доступни никоме, а младима поготово. Цијене су све веће, а камате на кредите вјероватно су скупље тако да је сад лошија ситуација у односу на прије десетак година  – додаје Пантићева.

Да је потражња ипак велика, потврђују и у грађевинским предузећима.

 – Купци су, да кажем сви, млади брачни парови који купују станове путем кредита, затим у великом порасту је и потражња од наших људи који живе у иностранству. У прошлој години смо имали доста купаца из Њемачке, Аустрије, Швајцарске, па чак Америке и Канаде  – каже Драгана Гајић из предузећа Техника инжењеринг.

Промет станова, поготово нових, не стаје, нити се уопште осјећа пад потражње због повећања цијена, кажу и у агенцијама за промет некретнинама. Највише се купују мањи станови, до 50 квадратних метара и то у фази изградње.

У односу на цијене станова, нешто је повољнија куповина кућа, које нуде и друге предности за живот, па их често бирају породице са малом дјецом.

Без обзира на стална поскупљења потражња за некретнинама, посебно становима у Српској и даље расте, а податак потврђује да су прошле године издате грађевинске дозволе за нових 6.269 станова.

ИЗВОРРтрс
Претходни текстКојић: Правосуђе БиХ изгубило смисао постојања због унитарних политика
Сљедећи текстЈахорина, хуманитарна ски-трка за Магдалену Влашки (Видео)