Насловна Најновије Ученици СШЦ “Источна Илиџа” обиљежавају Свјетски дан реанимације

Ученици СШЦ “Источна Илиџа” обиљежавају Свјетски дан реанимације

239
0

 

Јована Регоје, професор медицинске групе предмета у СШЦ “Источна Илиџа” истакла је да поступак кардиоваскуларне реанимације и даље представља незобилазну радњу у пружању прве помоћи и оживљавању повријеђених особа.Како истиче Регоје, од изузетне је важности едукација људи о реанимацији јер је кардиопулмоналнa реанимација поступак који се у хитним случајевима, прије доласка хитне помоћи и збрињавања пацијената, најчешће изводи.

“Треба настојати што већи број људи,различитог животног доба, упознати са основним корацима кардиопулмоналне реанимације јер се свако од нас може наћи у ситуацији да некоме покуша да спаси живот, додајући да два даха и 30 притисака може некоме пружити другу шансу за живот”, истиче Регоје.

СликаРегоје је навела да познавање процедура кардиопулмоналне реанимације у свијету представља дио општег образовања, поред познавања употребе АЕД, аутоматског екстерног дефибрилатора.Због значаја КПР, ученици медицинске школе и ове године настављају да шире свијест о важности познавања мјера оживљавања”, истакла је Регоје.

Јана Марван, уценица другог разреда медицинске школе у СШЦ “Источна Илиџа”, рекла је да се Свјетски дан реанимације обиљежава са циљем скретања пажња на важност познавања основних корака кардиопулмоналне реанимације-оживљавања.

“Заједничком идејом другог седам одјељења и разредног старјешине одлучили смо да обучимо грађане како својим рукама могу спасити нечији живот. За овакво обиљежавање, претходили су дани труда, рада и практичне наставе, на којима смо увјежбали управо ову методу – навела је она.

Марван је истакла да је познавање КПР-а врло битно јер се живот човјека може спасити у три корака – провјером рада срца, позивом хитне помоћи, компресијом.

 

ИЗВОРРТВИС
Претходни текстКомпанија Оногошт покреће хуманитарну акцију прикупљања намирница социјално угроженим породицама
Сљедећи текстПутин: Кијев трпи огромне губитке, пропала украјинска контраофанзива