Насловна Најновије У Андрићграду приказан документарни филм „Гаравице“

У Андрићграду приказан документарни филм „Гаравице“

262
0

У бископу „Доли Бел“ у Андрићраду, приказан је документарни филм „Гаравице“, аутора Драгана Радовића, који говори о једном од највећих стратишта над Србима код Бихаћа, али и другим мјестима страдања у том дијелу Крајине током Другог свјетског рата.

Филм „Гаравице“ базиран је на више од 3.000 докумената и свједочењима 27 преживјелих свједока од којих је 15 говорило у филму.

Филм је резултат вишегодишњег рада на пољу истраживања стратишта Гаравице, надомак Бихаћа, гдје је мученички страдало више од 10.000 Срба из тог краја.

Према ријечима аутора филма, један од циљева филма био је да покаже да су уз Гаравице на том подручју постојала и остала масовна српска стратишта, те да је вишеструко више Срба страдало ван те локације.

– Поље Гаравице као стратиште налази се у близини Бихаћа. Међутим, филм објашњава и посљедице које су услиједиле зато што су се злочини над српским народом на том простору дешавали и на другим стратиштима на простору Бихаћа, Цазина, Велике Кладуше, Босанске Крупе и Босанског Петровца. Многа од тих стратишта приказана су први пут у јавности. Прво су пронађена, онда снимљена и приказана, као на примјер Вучија јама у шуми Осоје – каже Радовић.

Протојереј Драган Вукотић нагласио је да и Вишеград има своје стратиште – Стари Брод.

– У Вишеграду имамо стратиште које се десило 1942. године. Када погледамо географски Гаравице и Стари Брод немају никакав додир, али промоције оваквих филмова по Српској и Србији доприносе томе да се српски народ упозна са свим стратиштима која су се десила не само у БиХ и Србији, већ на свим мјестима – истакао је протојереј Вукотић.

Филм „Гаравице“ је дугометражни приказ једног од највећих злочина, донедавно готово непознатом, над Србима у НДХ у бихаћком срезу.

ИЗВОРРтрс
Претходни текст„Пулс града“, 06.02.2024. године (Видео)
Сљедећи текстИ данас топло, више сунчаних периода на истоку