Насловна Најновије У Бањалуци забиљежен највећи број тропских ноћи у једном мјесецу

У Бањалуци забиљежен највећи број тропских ноћи у једном мјесецу

52
0

У Бањалуци је у јулу забиљежено 14 тропских ноћи са минималном температуром изнад 20 степени, што је највећи број у једном мјесецу од када се врше мјерења у овом граду, потврђено је Срни у Републичком хидрометеоролошком заводу.

Посебно је, наводе, било топло и спарно од 12. до 14. јула увече када је температура у 22.00 часа износила чак 30 степени.

„До краја месеца има још девет дана и овај број ће бити још већи“, речено је Срни у Заводу.

Како је наведено, претходно је највећи број тропских ноћи у једном мјесецу забиљежен у јулу 2015. године, када је било шест тропских ноћи.

„Киша је 20. јула 2014. донијела краткотрајни прекид врућина у Бањалуци послије 15 узастопних тропских дана“, навели су у Републичком хидрометеоролошком заводу.

У овом заводу додају да је од 5. до 19. јула максимална температура у Бањалуци сваког дана прелазила 30 степени, а да се 20. јула температура спустила испод 30 степени.

Појаснили су и да је индекс топлоте величина која се рачуна на основу температуре ваздуха и његове релативне влажности. То је, наводе, показатељ температуре како је људски организам субјективно осјећа.

У претходним данима је, како су додали, било веома спарно због комбинације врло високе температуре и влажности ваздуха.

Из Републичког хидрометеоролошког завода кажу да је у Бањалуци у петак, 12. јула, у 22.00 часа при температури од 30 степени Целзијусових релативна влажност износила 80 одсто што је укупно довело до субјективног осјећаја топлоте од око 38 степени Целзијусових.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстНови Пазар: Тешко повријеђен једногодишњи дјечак
Сљедећи текстДанас почиње акција добровољног давања крви у организацији МУП-а Српске