Насловна Најновије У Београду међународна конференција о геноциду у НДХ

У Београду међународна конференција о геноциду у НДХ

231
0

Дводневна међународна научна конференција о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској /НДХ/ почеће данас у Београду.

Конференцију под називом „80 година појма геноцид – Студија случаја: Геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ“ у Палати Србија отвориће премијер Србије Ана Брнабић, најављено је из Музеја жртава геноцида.

Том приликом обратиће се и предсједник Управног одбора Музеја жртава геноцида Његово преосвештенство епископ пакрачко-славонски Јован и директор Музеја Дејан Ристић.

Повод за одржавање скупа је наступајућа осамдесетогодишњица од када је Рафаел Лемкин дефинисао појам геноцид.

Овај скуп биће посвећен разматрању правних, историографских и других академских дефиниција појма геноцид кроз призму злочина извршених над Србима, Јеврејима и Ромима на територији НДХ, контексту у коме су се одиграли, драматичним посљедицама које су проузроковали и трагичном насљеђу које су оставили.

Скуп ће окупити научнике из области историје и других сродних наука из Србије и иностранства.

У дијелу предвиђеном за представљање гостујућих институција првог дана конференције говориће и вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић.

Отварање скупа је најављено за 9.00 часова.

ИЗВОРСрна, фото Музеј жртава геноцида Београд
Претходни текстПромоција пројекта уређења планинарског дома на Романији
Сљедећи текстУ Српској рођено још 20 беба