Насловна Најновије У Источном Сарајеву научни скуп о Чајничком јеванђељу

У Источном Сарајеву научни скуп о Чајничком јеванђељу

164
0

Миторополит дабробосански Његово преосвештенство Хризостом данас је у Источном Сарајеву отворио Трећи научни скуп „Српски средњовјековни споменици из Босне и Хума – проучавање Чајничког јеванђеља“, истичући да је ово прилика да се започне значајнија прича о средњовјековним споменицима српског народа у БиХ.

Поручујући да је наум српског народа и Српске православне цркве да сачувају и одбране српско културно благо гдје год да је, митрополит Хризостом је рекао да је битно да се докаже колико је српски народ био значајан у срењем вијеку на овим просторима.

Митрополит дабробосански упозорио је на покушаје отимања српске културе и културне заоставштине.

– Они који немају своју културу, а како неки народ може бити средњовјековни ако нема своје средњовјековне архиве, покушавају да отму оно што је наше национално и прикажу као своје. А ми кажемо: ви покажите што је ваше, ми ћемо поштовати, али морате поштовати оно што су српски народ, СПЦ кроз вијекове стварали, не само овдје, него свуда на Балкану, од Свете горе до Беча – нагласио је митрополит Хризостом.

Митрополит Хризостом изразио је посебно задовољство што се научни скуп одржава у Источном Сарајеву, како би се потврдио идентитет српског народа на овом простору.

Ово је културолошки и национални српски етнички простор“, нагласио је митрополит Хризостом и пожелио успјешан рад научног скупа.

Трећи научни скуп „Српски средњовјековни споменици из Босне и Хума – проучавање Чајничког јеванђеља“ са међународним учешћем траје до недјеље, 8. октобра.

Скуп организују Митрополија дабробосанска и Академија наука и умјетности Републике Српске.

У Научном одбору су академици Бранко Летић, Анатолиј Аркадјевич Турилов, Јасмина Грковић Мејџор, професори Јанис Тарнанидис, Владислав Топаловић, Јелица Стојановић, Виктор Савић и Зорица Никитовић.

У Организационом одбору су Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, предсједник АНУРС Рајко Кузмановић, генерални секретар АНУРС Драго Бранковић, директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, протојереј-ставрофор Владимир Ступар, дописни члан АНУРС Ранко Поповић, старјешина Храма Успења Пресвете Богородице у Чајничу Драгиша Симић и старјешина Храма Светих архангела Михаила и Гаврила у Сарајеву Велимир Дивљановић.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЛајовић у трећем колу Мастерса у Шангају
Сљедећи текстПочела исплата септембарских пензија