Насловна Најновије У Источном Сарајеву одржан концерт награђених талената

У Источном Сарајеву одржан концерт награђених талената

282
0

Александра Толић и Андреј Градина вечерас су у Музичкој академији Универзитета Источно Сарајево добили признања Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ „Просвјета“ за таленте за 2023. годину, након чега су одржали заједнички концерт.

Ћолићева и Градина су се публици у Источном Сарајеву представили композицијама за флауту и гитару Беле Бартока, Максима Дијега Пухола и Астора Пјацола.

Признања и симболичну награду од 500 КМ добитницима је уручио предсједник Кантоналног одбора „Просвјете“ Сарајево Слободан Шоја.

Шоја је подсјетио да је током дугогодишње историје стратегија била да сваки учитељ у БиХ када спази да је неко дијете талентовано – то пријави овом друштву како би му могла бити пружена подршка.

„Захваљујући тој визији и стратегији крајем тридесетих година прошлог вијека је 80 одсто људи који су доминирали научним, културним, интелектуалним и умјетничким животом Сарајева и БиХ били Срби – управо из разлога што су улагали и његовали таленте“, рекао је Шоја.

Шоја је појаснио да је намјера Кантоналног одбора СПКД „Просвјета“ да данас у много тежим условима настави традицију помагања студентима.

„Идеја нам је била да једно буде из Сарајева, а друго из Источног Сарајева и тако да направимо мост међу њима, што је и разлог што најчешће стипендије добију умјетници“, рекао је Шоја, истичући да је вечерашњи концерт истински „духовни мост“ иза којег СПКД „Просвјета“ треба да стоји.

Студент четврте године Музичке академије у Источном Сарајеву на Одсјеку флаута Алекандра Толић истакла је да јој много значи признање јер је у свијету музике, а поготово на овим просторима, тешко стећи признање и да људи препознају и цијене оно што умјетници ради.

„Данас свијест људи о класичној музици генерално опада и из тог разлога ми је част да сам одабрана за ово признање. Велика је ствар што је признање додијељено и колеги из Сарајева јер међу нама музичарима су колегијалност и сарадња нешто што се веома цијени. Ми заједно стварамо музику и радимо на томе да се то што радимо што даље чује“, рекла је Толићева.

Гитариста Андреј Градина из Сарајева, који тренутно похађа мастер на Умјетничкој академији у Сплиту, а некадашњи је стипендиста „Провсјете“, изразио је задовољство због добијеног признања.

„Иако сам некада као студент добијао подршку СПКД `Просвјета` јако је лијепо имати поново подршку након толико година. У свијету музике много значи да се постане препознатљив у неком погледу и да вас људи зову на наступ“, рекао је Градина.

СПКД „Просвјета“ је институција која је 1902. године основана у БиХ с циљем очувања српске културе и идентитета, као и да помаже талентоване ђаке студенте.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЈедномјесечни притвор за инспекторе Пореске управе
Сљедећи текстНа подручју Доњег Свилаја ухапшена четири мигранта; Пронађено и оружје