Насловна Најновије У Источном Сарајеву се мјери успјех Републике Српске

У Источном Сарајеву се мјери успјех Републике Српске

194
0

У Источном Сарајеву вечерас је, поводом обиљежавања Дана и славе града – Светог Петра Дабробосанског, у присуству бројних гостију одржана свечана академија на којој је истакнуто да се у Источном Сарајеву мјери успјех Републике Српске.

“Не постоји сличан град у свијету”, истакао је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом у бесједи коју је насловио “Град и црква”.

Митрополит Хризостом је нагласио да је град Источно Сарајево јединствен примјер града који настаје, расте и увеличава се.

Савјетник предсједника Републике Српске Драган Калинић, који је присуствовао академији, рекао је да је рођени Сарајлија и да је међу оним Србима који су стицајем околности морали да напусте свој град.

“То је блага ријеч за оно што значи прогон Срба из Сарајева. Десетине хиљада Срба је напустило тај град и заједно са својим саборцима направили смо Републику Српску, а данас кад се овдје вратим у Источно Сарајево поносан сам на оно што је ова власт, ово руководство успјело да уради са овим дијелом града”, навео је Калинић.

Он је нагласио да је Источно Сарајево постало прави град са свим реализованим пројектима и становницима који су у њему нашли луку спаса и схватили да им је у њему обезбијеђена будућност.

“Желим, ја волим рећи Српском Сарајеву, даљи напредак, да напредује још више и да се Срби у њему осјећају сигурно, да живе још боље, јединствени и окупљени око идеје која се зове – слободна и демократска Република Српска”, поручио је Калинић.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је Источно Сарајево лучоноша слободе и истакао да иза 30 година овог града стоји народ и људи који су у тешком времену донијели одлуку о оснивању, људи иза којих је кренула војска и народ организован у војску.

“У том најтежем времену у отаџбинском рату, кад се гинуло – како војници, тако и цивили, сав народ се окупио око идеје Српског Сарајева, а данас Источног Сарајева. У вријеме ломова када се једна држава распадала, а друге настајале ипак су људи из Сарајева, овог краја, знали шта раде јер су имали своје коријене”, нагласио је Ћосић.

Ћосић је нагласио и да је то порука вечерашње академије – да су српски коријени јако дубоко.

“Наши коријени су најдубље у Републици Српској јер када је настајало Српско Сарајево, односно Источно Сарајево, настајала је Република Српска. Судбински су везани једни за друге – тај народ је научио да ствара градове и државе”, истакао је Ћосић.

Он је рекао да се након 30 година може рећи да је Источно Сарајево прошло изазовна, најтежа времена и да је на добром путу, постајући широк центар регије, примјер свима.

“Кроз Источно Сарајево се мјери успјех Републике Српске. У Источном Сарајеву се мјери успјех Републике Српске, како народ овдје живи и функционише, окупља, долази и остаје”, оцијенио је Ћосић и додао да је шест општина удружено у овај град.

ИЗВОРSrna, Foto Vaske
Претходни текстПромовисана књига „Оклоп јаве“
Сљедећи текстНа „Данима лудаје“ постављен нови рекорд, бундева тешка чак 865 килограма