Насловна Најновије У Невесињу обиљежавање митровданских битака

У Невесињу обиљежавање митровданских битака

185
0

У Невесињу ће данас бити обиљежен историјски догађај од републичког значаја – митровданске битке 1992. и 1994. године.

Обиљежавање ће почети у 9.00 часова Светом архијерејском литургијом у Цркви Вазнесења Господњег, коју ће служити Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије.

Код централног споменика на градском тргу у 11.30 часова биће служен помен погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата, а у 11.45 часова предвиђено је полагање вијенца и цвијећа, као и обраћање званичника.

Вијенац ће бити положен и код Споменика команданту Невесињске бригаде Новици Гушићу, а потом је предвиђен обилазак Спомен-собе.

У 12.00 часова биће одржана свечана академија у Дому културе „Небојша Глоговац“.

Свечаности ће присуствовати министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић.

Митровдан се са посебним поштовањем обиљежава у Невесињу, јер је у двије митровданске битке из 1992. и 1994. године одбрањено Невесиње и Херцеговина.

Прва Митровданска битка је једна од највећих у Одбрамбено-отаџбинском рату јер је 3.500 припадника Невесињске бригаде побиједило пет пута бројнијег непријатеља.

Припадници Невесињске бригаде сукобили су се са 15.000 припадника Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ, који су, праћени јаком артиљеријом, кренули на Невесиње ради спајања са Дубровником и изласка на тадашњу југословенску границу.

У Митровданској бици 1992. године погинуо је 41 борац Војске Републике Српске и један цивил, док је око 100 бораца лакше и теже рањено.

У другој Митровданској бици 1994. године погинуло је 26 припадника Војске Републике Српске, од којих су четворица убијена након заробљавања, док је 68 бораца рањено.

За војничке заслуге у митровданским и другим биткама, Невесињска бригада је прва у Републици Српској одликована највишим војничким признањем – Орденом Немањића.

Сјећање на митровданске битке 1992. и 1994. године, као историјски догађај од републичког значаја, организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

ИЗВОРсрна, фото Hercegovina press
Претходни текстДанас Митровдан
Сљедећи текстДанас освештање спомен-цркве на Вељинама