Насловна Најновије У недјељу 31 година од формирања Другог одреда Шековићи

У недјељу 31 година од формирања Другог одреда Шековићи

103
0

У Шековићима ће у недјељу, 3. марта, бити обиљежена 31 година од формирања Другог одреда Шековићи, Специјалне бригаде полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

У Цркви Покрова Пресвете Богородице у Шековићима, у 11.00 часова биће служен парастос погинулим припадницима ове јединице, а у 11.30 часова предвиђено је полагање цвијећа на Споменик палим борцима и у спомен-соби у Шековићима, најавили су организатори.

Свечана академија у Дому културе у Шековићима, биће уприличена у 12.00 часова, када ће бити премијерно емитован филм „Свако има свог јунака, кога више нема“ аутора Љубише Милутиновића.

Милутиновић је новинарима рекао, да без разумијевања величине жртве и цијене којом је плаћена одбрана Републике Српске – не може да се разумије српски народ, његова љубав према отаџбини и слободи.

Он је рекао да тај филм не представља само одавање поште погинулим јунацима из Одреда Шековићи, већ свим херојима палим за слободу Српске и његовање сјећања, без којег би генерације које сада живе и оне које ће доћи, биле ускраћене за истину о херојству српског народа у Републици Српској.

Šekovići-Obilježavanje 31 godine od formiranja Drugog odreda Specijalne brigade policije | Radio Osvit

Организатори обиљежавања годишњице формирања Другог одреда Шековићи су подсјетили, да је током Одбрамбено-отаџбинског рата Други одред Специјалне бригаде полиције Шековићи, био једна од елитних јединица, која је учествовала у борбама широм Републике Српске.

Речено је и да су специјалци из Шековића одлазили са терена на терен, из акције у акцију, првенствено тамо гдје је помоћ српском народу била најпотребнија – у Бирчу, у Вишеграду, Скеланима, око Сарајева и на Озрену.

Они су навели да ће се дуго памтити борба на Мајевици у априлу 1995. године, када су специјалци из Одреда Шековићи извршили деблокаду војске и полиције, из окружења на релеју Столице на Мајевици.

Šekovići: Tri decenije od formiranja Drugog odreda Specijalne brigade  policije - Televizija K3

Због велике храбрости и јунаштва припадника ове јединице, били су омиљени у народу и уливали су велику сигурност гдје год су учествовали у одбрани српске територије и српског народа.

Кроз Други одред Специјалне бригаде полиције Шековићи, прошло је око 500 припадника – 20 их је погинуло, а 77 рањено.

Други одред одликован је 17. новембра 1995. медаљом Петра Мркоњића.

ИЗВОРсрна, фото илустрација РТРС
Претходни текстУ БиХ прошле године регистровано више од 1,2 милиона возила
Сљедећи текстДодик сутра у Анталији са Лавровом