Насловна Вијести Република Српска У Требињу промовисана монографија САНУ “Јован Дучић-песник и дипломата”

У Требињу промовисана монографија САНУ “Јован Дучић-песник и дипломата”

106
0

У Музеју Херцеговине у Требињу вечерас је промовисана монографија Српске академије наука и уметности /САНУ/ “Јован Дучић-песник и дипломата” која садржи шест књига.

Монографија је настала поводом 2021. године која је у САНУ проглашена Дучићевом годином.

Академик Јован Делић рекао је новинарима прије промоције да ова монографија превазилази све што је колективно урађено о Јовану Дучићу.

Према његовим ријечима, од великог значаја је књига “О трагању за новим” која је каталог о Дучићу, али превазилази природу и домете каталога.

“Радила ју је академик Злата Бојовић. То је књига која ће се радо читати и гледати, садржи много атрактивних фотографија и факсимила и због тога ће бити од посебног значаја”, рекао је Делић.

Он је додао да је књига “Живот, дело, време” објављена на српском и енглеском језику.

Делић је истакао да су, захваљујући подршци из Требиња, али и врха САНУ снимљена три документарна филма у Требињу, а један од њих приказан је у Токију приликом обиљежавања јубилеја Јована Дучића.

Промоција колективне монографије САНУ “Јован Дучић-песник и дипломата” приређена је у оквиру манифестације “Дучићев дан”.

Централни програм манифестације, свечана академија у част најзнаменитијег Требињца, ове године посвећена је лауреату Дучићеве награде – Рајку Петрову Ногу и биће одржана вечерас у Културном центру Требиње од 20.00 часова уз богат културно-умјетнички програм.

У Музеју Херцеговине сутра од 19.00 часова биће одржана ревија народних ношњи из фундуса Градског Културно-умјетничког друштва “Алат свислајон”, уз стручну пратњу етнолога.

ИЗВОРСРНА
Претходни текстПоводом 26. сусрета Српских земаља гостовали Љубинко Стојановић и Марко Качаревић, (ВИДЕО)
Сљедећи текстЗемљотрес погодио Сарајево