Насловна Вијести У Љубљани откривен споменик избрисанима– подсјећање на неправду над Србима

У Љубљани откривен споменик избрисанима– подсјећање на неправду над Србима

673
0
У Парку избрисаних у Љубљани откривен је споменик хиљадама Срба и других који су 1992. године избрисани из регистра становника, годину након што је Словенија прогласила независност.

 

Споменик избрисанима у Љубљани, идејно рјешење Вука Ћосића, Александра Вујовића и Ирене Веле, откривен је у кругу некадашње фабрике бицикала „Рог“, претворене у Парк избрисаних на иницијативу словеначког Амнести интернешенела.

Споменик у облику горњег дијела слова Ћ, подсјећање је на најгрубље кршење људских права у модерној Словенији, када је прије 31 годину готово 26.000 људи преко ноћи избрисано из регистра становника. Годину пошто је прогласила независност од тадашње Југославије, држава им је ускратила право на посао, школовање, здравствену заштиту. Заједничко им је било презиме које завршава словом ћ.

Три деценије касније, услове да поврати грађанска права у Словенији, стекла је тек половина избрисаних.

-Све што смо овдје чули и овај споменик сада су упозорење да тако нешто не смије да се понови. Имам велику жељу да свијету, а нарочито Словенији и Љубљани поручим да је ријеч о неправди која се не смије поновити- истакао је градоначелник Љубљане Зоран Јанковић.

 

ИЗВОРGLAS SRSKE
Претходни текст„Пулс града“, 24.10.2023.
Сљедећи текстКМФ Танго покреће хуманитарну акцију – прикупљају средства за оне којима је помоћ потребна