Насловна Најновије Факултети дају и четврту шансу

Факултети дају и четврту шансу

162
0
На јавним универзитетима Српске у понедјељак почиње настава за више од 3.000 бруцоша, а с обзиром на то да поједини факултети у претходним мјесецима нису ни близу попунили своје амфитеатре свршеним средњошколцима понудиће и четврту шансу да дођу до индекса.

У амфитеатре факултета у Бањалуци у понедјељак ће крочити око 2.000 бруцоша, док се за први академски час на некој од установа Универзитета у Источном Сарајеву спрема 1.091 студент.

Портпарол Универзитета у Бањалуци Дарио Станковић истакао је за “Глас Српске” да је број уписаних бруцоша ове године на прошлогодишњем нивоу, а најмање интересовања било је за упис на Пољопривредни факултет.

– Међутим, ниједан студијски програм није споран, јер је за организацију наставе на свим смјеровима уписан довољан број студената – казао је Станковић.

Декан Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета (АГГФ) у Бањалуци Саша Чворо казао је да ће нова генерација бруцоша, односно њих 140, ове године наставу започети у новим просторијама.

– Пресељење комплетног факултета на нову локацију ће се обавити у наредних мјесец, два – казао је Чворо.

На Филозофски факултет у Бањалуци се током три рока у прву годину студија уписало 100 студената.  Декан овог факултета Биљана Бабић каже да је све спремно за почетак наставе.

– Задовољни смо бројем уписаних бруцоша. Помака је код нас ове године било на србистици, гдје је уписано 11 бруцоша, што нас посебно радује. Интересовање је ове године, у односу на лани, владало и за кинески језик – казала је Бабићева.

На Шумарском факултету у Бањалуци настава почиње за 23 бруцоша, а вршилац дужности декана овог факултета Зоран Говедар рекао је да су за бруцоше организовали три уписна рока, док су о четвртом размишљали.

– С обзиром на то да је на трећем року уписан само један бруцош, чисто сумњам да би за четврти било интересовања – казао је Говедар.

Проректор за наставу на Универзитету у Источном Сарајеву Владимир Владичић потврдио је да је све спремно за почетак нове академске године.

– У првом року уписано је 752 бруцоша, док је другу прилику искористило 169 студената. На трећем року уписано је 55 бруцоша – казао је Владичић и додао да је лани било осам бруцоша мање. Истакао је да око 70 студената страних држављана има проблема са добијањем визе због чега би, нагласио је Владичић, укупан број бруцоша у наредном периоду могао бити повећан. 

Декан Филозофског факултета Пале Владан Бартула казао је да је у протекла три рока уписано 155 бруцоша, што је више у односу на лани.

– Међутим, то не би требало да буде коначан број, јер планирамо организовати и четврти уписни рок током октобра с обзиром на то да имамо довољно простора. Најмање интересовања до сада је било за српски језик гдје су уписана свега два бруцоша – рекао је Бартула.

Декан Електротехничког факултета у Источном Сарајеву Божидар Поповић казао је да врата отварају за 71 бруцоша.

– До благог пораста броја уписаних, уз квалитетнију наставу, дошли смо и на основу добрих препорука које доноси сарадња са привредом – рекао је он.

План

Први конкурс за упис бруцоша расписан је почетком јуна. Универзитет у Бањалуци понудио је 2.770 мјеста, а Универзитет у Источном Сарајеву 1.847.

Пише: Данијела Бајић

ИЗВОРглассрпске
Претходни текстМајор Милан Тепић и Стојадин Мирковић – војници до посљедњег даха
Сљедећи текстНајава спортских догађаја у општини Источна Илиџа за предстојећи викенд