Насловна Најновије Фила: Раздружење БиХ могуће по Дејтонском споразуму

Фила: Раздружење БиХ могуће по Дејтонском споразуму

94
0

Адвокат Тома Фила изјавио је да мирно раздружење није исто што и сецесија и да је по Дејтонском мировном спразуму раздружење у БиХ могуће ако то сви прихвате, а да је најновије саопштење Амбасаде САД у БиХ пријетња Републици Српској у свијету у којем међународно право више не постоји.

Фила је оцијенио да Америка жели да позив за мирно раздруживање као и резолуцију о Сребреници искористи да уништи Републику Српску, указујући да мирно раздруживање које предлаже Република Српска није исто што и сецесија.

Он је навео да је предсједник Републике Српске Милорад Додик, тачно и на вријеме осјетио да је циљ резолуције уништавање Републике Српске и најавио да ће Влада Српске тражити раздруживање.

Према његовим ријечима, Америка жели да искористи то за уништавање Републике Српске, због ситуације на Косову и Метохији.

Истичући да посљедње саопштење америчке Амбасаде у БиХ јесте пријетња Републици Српској, Фила је рекао да међународно право више не постоји.

– Видио сам то још 1996. године и то свакоме рекао. Међународно право више не постоји – постоји право јачег. Ако Америка процијени да је јача, онда ће да прогласи шта год хоће па и унитарну БиХ гдје ће Бошњаци бити у већини, а Срби у мањини и онда тако ће и бити. Рецепт као за Косово – закључио је Фила.

Амбасада САД објавила је да сецесија или „раздруживање“ Републике Српске не значи њену независност нити крај БиХ него значи крај Републике Српске“. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстАмбасада Велике Британије: Република Српска постоји само као ентитет у склопу БиХ
Сљедећи текстОпштина Соколац је обновила рад Привредног савјета