Насловна Најновије Фонд солидарности додатно помаже: Родитељима од сада рефундација трошкова пута и смјештаја

Фонд солидарности додатно помаже: Родитељима од сада рефундација трошкова пута и смјештаја

135
0

Новим правилником Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења стања и повреда дјеце у иностранству родитељима ће бити рефундирани путни и трошкови смјештаја, а укинут је рок о достављању медицинске документације из клинике у којој се дијете лијечело, рекла је директорка Фонда Јасминка Вучковић.

“У комуникацији са Министарством здравља и социјалне заштите и Министарством финансија донијели одлуку да се прошири право када је ријеч о трошковима пута и смјештаја родитеља и увели само за тај дио рефундацију путних и смјештајних трошкова родитеља”, рекла је Вучковићева.

Она је додала да је то од огромне помоћи родитељима, јер има дјеце која обаве и 15 прегледа у иностранству, што био био огроман трошак.

Породица Бузаџија из Бањалуке од октобра води битку за живот свог малишана. Пријевремно рођени Матеј морао је на лијечење у Загреб. Његова мајка, Јована Бузаџија каже да је искључиво захваљујући Фонду солидарности, Матеју спашен живот. За њену породицу, осим стреса, то су огромни новчани издаци, а не знају ни тачно колико ће лијечење трајати. Kао мајка била је обавезна да буде уз Матеја у болници, а Фонд је изашао у сусрет те сносио и те трошкове, сада је то новим Правилником омогућено свима.

Међутим, нису Бузаџије нажалост усамљен случај. Троје дјеце уРепублици Српској чека трансплантацију бубрега, када се укаже прилика, путују за Минск. Рок од првог позива из Бјелорусије до њиховог доласка у болницу је 24 часа. То је веома тешко јер је укинут редован авионски саобраћај. Опет нови изазов за раднике Фонда.

“У помоћ нам је ускочио Kабинет предсједника Српске чији ће возачи и возила бити на располагању кад год то затреба” , навела је Вучковићева.

Између осталих, пријавили су се и возачи из кабинета Владе РС, чиме им је посао доста олакшан.

Такође, за родитеље који нису у могућности да обезбиједе превод медицинске документације, то ће бесплатно учинити бањалучка агенција са којом је Фонд договорио сарадњу.

Оснивањем Фонда солидарности 2018. године, Република Српска је системски ријешила једно од најважнијих питања – финасирање лијечења и дијагностике дјеце у иностранству.У првих осам мјесеци ове године Фонду солидарности за лијечење у иностранству јавило се 174-оро дјеце, за шта је издвојено 4, 8 милиона марака, а од оснивања, за лијечење најмлађих, издвојено је 35 милиона марака.

Kада имате директора који о свом послу прича са сузом у оку, раднике који се распитују о корисницима, а не корисници о њима онда сте свјесни да Фонд солидарности не носи без разлога име “Душа дјеце”.

ИЗВОРuna.ba/ Марина Мајкић Милетић
Претходни текстУложена жалба за Јошаницу која побија наводе из одлуке Суда БиХ
Сљедећи текстИсточна Илиџа: Позив на јавну расправу