Насловна Најновије Фон дер Лајен: Будућност БиХ је у ЕУ

Фон дер Лајен: Будућност БиХ је у ЕУ

180
0

Предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен, изјавила је данас у Сарајеву, да је будућност БиХ у ЕУ и да на том путу пуноправног чланства има снажну подршку Уније.

„БиХ је показала и кроз формирање власти прошле године и све што је урађено у првој години мандата да ова земља и те како може остваривати резултате“, истакла је Фон дер Лајенова на конференцији за новинаре у Сарајеву након састанка са предсједавајућом Савјета министара Борјаном Кришто.

Говорећи о пакету мјера у области владавине права на којима је БиХ радила протеклих седмица, она је рекла да би сада циљ требао бити одлучан напредак на реализацији 14 кључних приоритета.

„То ће свакако представљати напредак у процесу придруживања и приближити БиХ ЕУ“, оцијенила је Фон дер Лајенова.

Она је изразила задовољство досадашњом сарадњом и навела да ће она бити настављена.

„Да би дошли до овог циља, БиХ треба да дјелује јединствено, са једним гласом и јединственим ставом, а ми не можемо дозволити назадовање по нашим заједничким вриједностима у било којем дијелу ваше земље“, поручила је Фон дер Лајенова.

Она је истакла да су уважавање уставног уређења, основне слободе и цивилно друштво основне вриједности ЕУ и апсолутно су кључни на европском путу, те поновила да је будућност БиХ у ЕУ, као „јединствене, уједињене, суверене“.

Фон дер Лајенова је рекла да је један од разлога за нови план раста за Балкан, који има четири компоненте, тај што у региону постоји много неискориштеног потенцијала, што је важно за ЕУ.

„Прва компонента је да ми са своје стране отварамо јединствено тржиште привредним субјектима са западног Балкана у седам важних грана, други принцип је да западни Балкан отвара своје границе и заједнички комплетира регионално тржиште, чиме би се БДП западног Балкана могао повећати за 10 одсто. Трећа је ако отворимо своје јединствено тржиште, а ви комплетирате заједничко регионално, онда то повлачи одређене реформе које се морају спровести“, појаснила је Фон дер Лајенова.

Она је додала да се те реформе односе на боље пословно окружење, дигитализацију и припрему привреде за зелену транзицију, док су инвестиције четврта компонента раста.

Фон дер Лајенова каже да се мора радити и на зближавању привреда, подсјећајући да постојећи инвестициони план за Балкан од 39 милијарди евра већ доноси резултате.

„Један од примјера су пројекти ауто-путева и жељезница дуж коридорда `Пет це` који је повезница БиХ са централном Европом, а претходне године смо заједнички прошли кроз енергетску кризу, пребродили је и тиме показали да заједнички наступ и рад може премостити било коју потешкоћу“, рекла је Фон дер Лајенова у Сарајеву.

Она је навела да искуство ЕУ каже да је комбинација реформи и инвестиција снажан инструмент који би могао бити успјешан и на Балкану.

ИЗВОРСрна
Претходни текстЋосић: Нетачно да Влада троши новац локалних заједница
Сљедећи текстExit поново у трци за најбољи европски фестивал