Насловна Вијести Република Српска Фоча спремна за Свјетско рафтинг првенство

Фоча спремна за Свјетско рафтинг првенство

206
0

Фоча је спремна за највећи спортски догађај ове године-Свјетско рафтинг првенство. Након првог дијела првенства на ријеци Врбас у Бањалуци, најбољи свјетски рафтери у Фочу долазе 30. маја. На Тари ће 1. јуна возити најатрактивнију такмичарску дисциплину-спуст. Након такмичења, у вечерњим часовима, на платоу Аква парка „Ушће“ биће проглашени побједници чиме ће рафтинг првенство свечано бити затворено.

Организатори првенства у Фочи обављају посљедње припреме и не сумњају да нас у наредних неколико дана очекује занимљиво такмичење и доста забаве.

-Такмичари долазе у Фочу 30. маја, између 17.00 и 18.00 часова. Биће им приређен дочек на Градском тргу, дочекаће их наши суграђани, спортски клубови и Општина Фоча, уз освјежење и мали пригодан програм. Након тога, одлазе у рафтинг кампове у којима су смјештени, на локацији Бастаси и око Бастаха. Наши рафтери су им домаћини, прави домаћини, јер су преузели на себе смјештај и исхрану учесника и све што им је неопходно. Ово је бврло озбиљан догађај и нама је част да смо заједно са Бањалуком домаћини-рекао је за Радио Фочу, члан Организационог одбора Игор Ћурчић.

По упознавању такмичара са „сузом Европе“, односно тренингу, који је предвиђен за 31. мај, у сриједу, 1. јуна услиједиће спуст као најтежа дисциплина.

-Почетак такмичења је у 10.00 часова на Брштановици, а стаза се завршава на Шћепан Пољу, односно код моста. У сриједу увече на платоу Аква парка „Ушће“ услиједиће додјела медаља, проглашење побједника и церемонија свечаног затварања којој ће присуствовати сви учесници, бројни гости, представници Владе РС, амбасадори појединих земаља учесница и представници Свјетске рафтинг федерације-навео је Ћурчић.

Након церемоније свечаног затварања Свјетског рафтинг првенства, такмичари, туристи и гости моћи ће да уживају у концертима познатог крагујевачког бенда „Веселе 80-те“ и бенда „Параноид“. Нема сумње да ће ова спортско-туристичка манифестација проћи лијепо и занимљиво, истиче Ћурчић.

-Видимо већ према расположењу наших рафтера и људи који су у самој организацији првенства да ће све да тече без проблема. Ишчекујемо овдје такмичаре, госте, медије, Фоча ће им пружити све што може, не неко чудо, јер то нисмо у могућности, али даћемо све од себе да овај свјетски догађај протекне у најбољем реду, организацији и на нивоу-казао је Ћурчић.

Да се ради о једном од најважнијих и највећих догађаја, који је у потпуности повезан са оним по чему је Фоча препознатљива-рафтингом, наглашава координатор Свјетске рафтинг федерације Мирко Давидовић.

-Бројни су бенефити овог догађаја којим ћемо Фочу и Тару ставити и утврдити на мапи свјетских дестинација, показати да смо кадри да приредимо овакву манифестацију, односно уцртати се на мапу оних који могу да изнесу свјетска првенства. То је значајно због будућих спортских и других манифестација, али и због будућег развоја туризма, јер ћемо тиме ставити овај крај као поуздан и сигуран за људе из цијелог свијета. Осим тога, са овим догађајем можемо да развијемо и низ спортских клубова који би кренули одавде, односно да се баве рафтингом као спортом, да укључимо омладину, уђемо у школе, укратко, да развијамо нови спортски кадар-појаснио је Давидовић.

На Свјетском првенству у рафтингу наступа 61 тим из 22 државе. Земље учеснице су: Аргентина, Аустралија, Бразил, Бугарска, Канада, Костарика, Хрватска, Чешка Република, Њемачка, Велика Британија, Мађарска, Индонезија, Јапан, Казахстан, Монголија, Румунија, Србија, Словачка, Словенија, Летонија, Сједињене Америчке Државе и Босна и Херцеговина.

Ово је други пут да су Фоча и Бањалука, односно Тара и Врбас, домаћини Свјетског првенства у рафтингу. Први пут то је било 2009. године.

ИЗВОРРадио Фоча
Претходни текстНационална служба за запошљавање србије и ЗЗЗ Српске о примјени Споразума о социјалном осигурању(ВИДЕО)
Сљедећи текст„Пулс града“ 27.05.2022.