Насловна Најновије Хаос због ограничења брзине на 30км/ч у Болоњи, у плану и референдум

Хаос због ограничења брзине на 30км/ч у Болоњи, у плану и референдум

129
0

Болоња је постала први италијански град који је ограничио брзину вожње на 30 километара на час, са претходног максимума од 50, што је довело до протеста возача и пријетњи таксиста да ће повећати цијене својих услуга због очекиваног успоравања саобраћаја.

Градоначелник овог италијанског града Матео Лепоре, претходно је забранио саобраћај око градског кривог торња Гарисенде, али најновији потез изазвао је и критике опозиције, која наводно планира референдум о овом питању, преноси Гардијан.

Министарство транспорта и инфраструктуре на челу са конзервативним замјеником премијера Матеом Салвинијем, такође је осудило одлуку градског вијећа Болоње.

„Грађани Болоње су бијесни. Није у питању само плаћање казне у случају прекорачења брзине, већ и то да овај закон мијења животе“, рекао је организатор протеста Андреа Спетоли. Он је истакао да је чуо жалбе људи који због нових мјера касне на посао или не стижу да на вријеме одведу дјецу у школу.

Italijanski grad ograničio je brzinu na 30 km/h | etto

Возачи аутобуса су такође изразили забринутост да би мања брзина могла да поремети ред вожње, док други тврде да би пажња на брзиномјер, умјесто на пут, могла повећати број несрећа.

Лепореова администрација била је инспирисана другим европским градовима, укључујући Брисел, Париз и Грац, који има сличну мјеру од 1992.године, док више од половине путева у Лондону има ограничење од 32 километра на час.

Присталице овог ограничења тврде да ће се возачи у Болоњи постепено прилагодити промјени, као што су то учинили на другим мјестима и да ће бити потребно вријеме да та мјера уроди плодом.

ИЗВОРТанјуг, фото илустрација
Претходни текстСутра претежно ведро и мало топлије
Сљедећи текстУ Кантону Сарајево прошле године запаљено 35, а од почетка ове пет возила