Насловна Најновије Хероју Богдану Боровчанину Златна плакета Сокоца

Хероју Богдану Боровчанину Златна плакета Сокоца

1436
0

Начелник општине Соколац открива за 369 портал да ће Богдану додијелити једно од најзначајнијих признања.

Соколачки херој Богдан Боровчанин биће одликован због спасавања дављеника у Црној Гори.

Начелник општине Соколац Милован Цицко Бјелица за 369портал каже да је веома поносан на Богдана и да је већ јасно да такву храброст и смјелост треба наградити највећим признањем. За наш Портал открива и о ком се признању ради.

“Јако сам поносан на Богдана и на његов храбри чин спасавања људског живота. Знам га као изузетног момка и већ сад сам одлучио да искористим своје надлежности и додјелим златну плакету општине Соколац нашем Богдану који је Соколац и Сокочане учинио поносним”- каже Бјелица за 369портал.

На плажи Јаз, у Будви, купачу од 36 година је изненада позлило у води услијед чега је престао да дише и почео да се дави.

Већина медија је као спасиоца истакла београдског доктора Игора Спурнића који је преузео дављеника, али тек након, указане прве помоћи од стране нашег суграђанина Богдана Боровчанина, који је дављенику реанимацијом спасио живот.

Богдан каже да је са друштвом отишао на Јаз да се купа, а да је његова дјевојка примјетила да се нешто дешава у води.

“Мој пријатељ Жељко Тодоровић и ја смо пришли и видјели купача како извлачи другог човјека из воде. У први мах помислили смо да је некоме позлило. Притрчали смо и помогли му да га изнесе. Тек када смо га положили на плажу схватили смо да нема пулс и да не дише. Његово лице је било у потпуности плаво, усне такође, торзо, а ноге су му биле бијеле. Питао сам купача који је извукао из дубине несрећног човјека да ли зна шта да радимо, али је он био у још већем шоку од мене. Пошто сам некад, истина врло давно, био члан секције Прве помоћи, у сјећању ми је остао процес реанимације. Почео сам сам тако што сам му отворио дисајне канале затурањем главе, затим почео давати компресије и након тога вјештачко дисање. Поступак сам понављао до изнемоглости” – испричао је Богдан за сербиантимес.

Указивање прве помоћи дало је, каже, резултате након пар минута.

На храбри подухват поносан је и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић. Он је за 369 портал истакао да ће ускоро уприличити пријем за храброг суграђанина и поручио да је Богдан својим чином учинио поноснима своје суграђане у Сокоцу, Источном Сарајеву, али и цијелој Републици Српској.

ИЗВОРсоколац срце романије
Претходни текстПодршка Додику и Српској из удружења Срба са Косова и Метохије и БиХ
Сљедећи текстОдржано духовно вече са игуманом Георгијем