Насловна Вијести Херцег Нови: Излет бродићем до Плаве шпиље 20 евра, до Пераста 35

Херцег Нови: Излет бродићем до Плаве шпиље 20 евра, до Пераста 35

323
0

 Према подацима локалне Туристичке организације у Херцег Новом тренутно борави 18.664 пријављених гостију, што је за 173 мање у односу на упоредни период лани.

Власници бродића који превозе туристе на излетишта Росе, Жањице, Миришта и даље до Пераста кажу да су њихови посјетиоци углавном странци, пише Дан.

За излет до Жањица потребно је 10 евра, и исто толико од Жањица до Плаве шпиље. Од Херцег Новог до Плаве шпиље, за коју и влада највеће занимање иностраних гостију због могућности пливања и зарањања у индиго модрину, потребно је 20 евра.

Излети до Пераста и његова два чувена отока кошта 35 евра. Капетан брода “Барба” Иван Пеулић каже да највише има Норвежана али и гостију из региона.

– Сви једва чекају да се отисну на море, доспију до Плаве шпиље и чувеног излетишта Жањице – каже Пеулић.

Марија из Београда каже да не пропушта излете заливом.

– Цијене јесу мало јаче у односу на прошлу годину али свуда је тако. Нови, ипак не бих мијењала. Он је увијек био и остао моја мирна лука – истиче Марија.

Свеин из норвешког града Кристијансанда каже да је смјештен у Институту Игало.

– Презадовољан сам. Волим Херцег Нови и Боку. Нисам раније ишао овим бродом, али ме је привукао због жуте боје сунца која нам у Норвешкој толико недостаје – каже Свеин.

Издувни гасови штете морском свијету

Иван Пеулић каже да је тек ове године почео да се бавити овом врстом туризама, али скреће пажњу на очување Плаве шпиље.

– Требало би овластити неко лице, које ће на овом популарном излетишту завести ред међу бродицама и то хитно. Шпиљу као један изузетан природни феномен треба чувати. Унутар шпиље се већ налази неколико бродова, а ван ње на улаз чека бар четири, док се туристи унутра не испливају и не сликају. Овдје је двојак проблем, прво безбиједности, а потом и велике количине издувних гасова, јер бродови који се у њој задржавају, не гасе моторе. Издувни гасови се веома осјете и дабоме штете како морском тако и свијету који живи унутар шпиље – истиче Пеулић.

ИЗВОРGLAS SRSKE
Претходни текстEкипе Визит Јахорина и Метро пaб у финалу Меморијалног турнира „Бошко Вујадин“ у Касиндолу
Сљедећи текстДјечака од седам година стријељали два пута: Годишњица страдања породице Голубовић