Насловна Вијести Република Српска Цвијановић: Уставни суд треба да се реформише, стране судије замијенити домаћим

Цвијановић: Уставни суд треба да се реформише, стране судије замијенити домаћим

188
0

Уставни суд треба да се реформише, да оду стране судије и да их замијене домаће, људи од интегритета који могу да буду судије чије одлуке нико неће оспоравати и који ће доносити одлуке на основу Устава, а не извртати Устав, изјавила је српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Цвијановићева је истакла да би то било прави допринос стабилности БиХ.

“Нико то не жели. Не желе наши партнери на нивоу БиХ или не смију од својих страних помагача, то не жели ОХР који сада има нелегалног и нелегитимног високог представника, то не жели ни ЕУ”, рекла је Цвијановићева новинарима у Теслићу.

Она је навела да ЕУ треба да буде покретач тако нечега и да кажу “хајде да видимо на који начин можемо у пакету или блок активношћу да ријешимо тих 14 приоритета”.

Одговарајући на питање о изјави предсједника Србије Александра Вучића који је изразио забринутост због могућег жестоког одговора међународне заједнице због ситуације у БиХ, Цвијановићева је рекла да је јасно да је предсједник Србије изразио забринутост.

“Јасно је да смо и ми овдјђе веома забринути због тога што се врши насиље над свим оним што су и Устав и закони ове државе и оно што би требало да буде нормална демократска пракса, која је погажена, стављена под ноге групе странаца који желе да управљају овђе процесима, умјесто да то раде локалне институције, односно институције на свим нивоима власти у складу са уставним надлежностима у оквиру БиХ”, навела је Цвијановићева.

Она је истакла да је исто тако препознала одлучност институција Републике Српске да ствари врате у оквире уставности, да се ствари врате у оквире редовних процедура, да се врате у оквире пуне демократије, а то значи пуне одговорности за процесе који се овђе спроводе.

Цвијановићева је рекла да је лично разочарана оним што је видјела неки дан на састанку који је требало да да одговоре на многа питања и да помогне у суштини овој држави да изађе из овакве тешке или бесмислене ситуације у којој странци врше микроменаџмент, управљају стварима, жељели би да постављају људе, да праве коалиције, доносе законе и да намећу рјешења.

“Ненормално једно стање. Разочарана сам и чињеницом што се сви овдје заклињу у неки европски пут и ти Европљани, али и ти наши партнери у власти на нивоу БиХ. Када им дате понуду и кажете ‘хајде да ријешимо 14 приоритета који се киселе од 2019. године’, они то неће из простог разлога што се само у једном приоритету налази једна од три-четири подтачке која каже ‘извршити обавезну реформу Уставног суда БиХ и регулисати питање одласка страних судија’”, рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, они су у стању да жртвују све само да се то не би десило, што значи да су заједно у спрези, заједно на линији онога што ради међународни фактор овдје, а то је да користи Уставни суд као политички инструмент, нажалост, као што је и ОХР политички инструмент само за политички обрачун са Републиком Српском у одузимању надлежности или прављењу неког амбијента који одудара од онога што је Устав дао у задатак.

“Да има ту политичке памети и да има стварне опредијељености за европски пут, ми смо тако елегантно могли да ријешимо све оно што је пред нас постављено на том европском путу – 14 приоритета, а ријешити оно што је узрок многих криза овдје, а то су одлуке Уставног суда зато што су многе ствари регулисане њиховим правилником, а не законом”, рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да би тако требало да буде уређено да би сваки грађанин имао сигурност.

“Онда се питамо ‘па кога ви фарбате овдје’ Нисам чула ЕУ да је рекла ‘то је одличан приједлог, треба да испуните ових 14 приоритета, ми то вама говоримо од 2019. године’, него су се и они ућутали, јер ни они не желе или не смију то да кажу или да то подрже. Ви сад гледајте од кога то не смију да подрже”, навела је Цвијановићева.

Она је истакла да је управо тај приједлог да се реформише Уставни суд пријека потреба.

“Да оде ОХР и да нас пусте да живимо свој демократски живот у оквиру БиХ и да нас пусте да живимо свој уставни живот у оквиру БиХ”, додала је Цвијановићева.

Она је нагласила да су све маске пале.

“Јасно је чиме располажемо, али то не умањује капацитет Републике Српске да се и даље својим правно-политичких средствима бори за своју позицију, за свој статус. Политика је таква, морамо некада да оголимо са ким имамо посла. Сад смо их све оголили”, нагласила је Цвијановићева.

ИЗВОРSrna
Претходни текстО раду удружења „Побиједимо дијабетес“ из Источног Сарајева говорила Дијана Јеремић, РТВИС, 2.7.2023(ВИДЕО)
Сљедећи текст„Пулс града“, РТВИС, 2.7.2023(ВИДЕО)